Поради агресивните бизнес стратегии на производителите на смартфони, пазарът е

...
Поради агресивните бизнес стратегии на производителите на смартфони, пазарът е
Коментари Харесай

Световният пазар на смартфони е изправен пред пренасищане

Поради нападателните бизнес тактики на производителите на смарт телефони, пазарът е изправен пред свръхпроизводство. Въпреки растежа на доставките на смарт телефони през първото тримесечие на тази година, анализаторите предвиждат 5-10% спад през второто тримесечие.

През първото тримесечие производството на смарт телефони в международен мащаб доближи 296 милиона единици, което е с 18,7% повече на годишна база.

Експертите предвиждат спад през второто тримесечие заради натрупването на непотребни ресурси и по-ниското потребителско търсене, съгласно анализаторското издание TrendForce. Анализаторите не са оптимистично настроени за второто тримесечие и предвиждат 5-10% спад на производството спрямо първото тримесечие заради потиснатото потребителско търсене в изискванията на висока инфлация и геополитическо напрежение.

През първото тримесечие водачи по пазарен дял бяха Samsung (20,1%), Apple (16,2%), Xiaomi (13,9%), OPPO (11,4%), Transsion (10,1%) и Vivo (7,3%). Тези шест компании управляват към 80 % от международния пазар на смарт телефони.

През първото тримесечие Samsung е произвела 59,5 милиона смарт телефона. От тях 22,5 % са от флагманската серия Galaxy S24 – шумотевицата към изкуствения разсъдък подхрани търсенето на тези смарт телефони. Въпреки това, заради слабите продажби на серията смарт телефони Galaxy A, се чака производството да спадне с повече от 10 % през второто тримесечие.

За Apple спадът в продажбите в Китай докара до понижаване на производството до 47,9 милиона единици, което съставлява спад от 39 % на тримесечна база. През второто тримесечие, което е интервал на възобновяване на продуктовите линии, се чака спомагателен спад от към 10 %.

Xiaomi преодоля миналогодишните проблеми с високите равнища на запасите и усили производството си до 41,1 милиона броя, заемайки 3-то място по пазарен дял. Компанията възнамерява да поддържа това равнище и през второто тримесечие. За Oppo спадът на продажбите в Китай, дължащ се на конкуренцията с Honor се отрази на резултатите, макар лекия растеж на разрастващите се пазари. Компанията възнамерява да резервира индустриалните си равнища през второто тримесечие на същото равнище като през първото.

Transsion, която има марките Tecno, Infinix и Itel реализира впечатляващ 50 % растеж на производството на годишна база до 29,8 милиона броя, заемайки 5-то място в международен мащаб. Въпреки това, заради натрупването на ресурси, се чака производството да намалее поредно с най-малко 15% през второто тримесечие. Vivo създаде 21,7 милиона смарт телефона през първото тримесечие, което отрежда на компанията шестия максимален пазарен дял. Vivo възнамерява да резервира равнищата на произвеждане през второто тримесечие, като разшири линията на флагманите си.

Като цяло анализаторите на TrendForce предвиждат закъснение на растежа на производството на смарт телефони в близко бъдеще на фона на икономическата неустановеност и насищането на пазара. Компаниите са принудени да поправят проектите си и да понижат производството, с цел да избегнат несъразмерното струпване на ресурси.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР