Възстановяването на изтощените Т-клетки с помощта на базофили е показало

...
Възстановяването на изтощените Т-клетки с помощта на базофили е показало
Коментари Харесай

Нова стратегия за лечение на рака се стреми да възстанови имунните клетки

Възстановяването на изтощените Т-клетки благодарение на базофили е посочило обещаващи резултати против разнообразни типове тумори. Това усилване на противотуморния имунитет открива нови благоприятни условия за лекуване на рака.

Микросредата на тумора съдържа тъкани, кръвоносни съдове, имунни и други кафези, които взаимодействат с тумора и между тях. С повишаването си туморът поема контрола върху тази екосистема, което в последна сметка го защищава от офанзивите на имунните кафези. В ново изследване, за което оповестява Science Daily, учените са разпознали два типа имунни кафези, които работят дружно против рака, и също по този начин са разкрили каскада от молекулярни събития, които координират тези дейности.

„ Имунната ни система е в положение да отстрани множеството ракови кафези от организма, преди да причинят проблеми. Но когато туморът стане устойчив, цитотоксичните Т-клетки се изчерпват във враждебната туморна микросреда и не могат да нападат дейно туморите “,

обяснява създателят на проучването Чихао Чанг.

Наблюденията демонстрират, че с повишаването на туморите Т-клетките губят способността си да създават сигналните молекули интерлевкин-3. Повишените равнища на интерлевкин-3 водят до мощни противотуморни имунни реакции. Първите проби на новото лекуване са извършени върху опитни мишки с меланом и лимфом.

Оказа се, че интерлевкин-3 влияе върху редките имунни кафези базофили. От своя страна те създават интерлевкин-4, който задейства Т-клетките да откриват и унищожават туморите.

Участието на базофилите в сигналната каскада на цитотоксичното активиране на Т-клетките не е било известно до момента. Сега пред учените се откриват нови благоприятни условия за лекуване на другите типове тумори посредством възобновяване на имунните кафези.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР