Украинската полиция е извършила тази седмица на киберпрестъпник, изиграл важна

...
Украинската полиция е извършила тази седмица на киберпрестъпник, изиграл важна
Коментари Харесай

Украинската полиция арестува важен член на Conti и LockBit

Украинската полиция е направила тази седмица на киберпрестъпник, изиграл значима роля в интервенциите на групите зад Conti и LockBit. Към този миг самоличността на 28-годишния киевчанин се пази в загадка. Очаква се, че в случай че бъде приет за отговорен в осъществяването на компютърни закононарушения, той да получи оптималната присъда. По украинските закони, това ще значи, че той може да остане зад решетките 15 години, допълват Bleeping Computer.

Както Conti, по този начин и LockBit са призрачен сън за експертите по киберсигурност и управляващите години наред. Вероятно си спомняте, че първите взеха решение да се самоубият, заемайки страната на Москва скоро след старта на експанзията на Русия в Украйна. Това докара до Conti Leaks – голямо приключване на информация, обвързвана с рансъмуер група, което докара до нейния край. За едвам двугодишното си битие, Conti съумели да пробият мрежите на над 850 организации и да откраднат милиони долари. Подобно на Conti, LockBit се явява съвременна рансъмуер група, употребяваща за бизнес модел RaaS (ransomware-as-a-service). При него, основателите на незаконната скица отдават на други какери код и инфраструктура против част от откупа. Заедно с това употребяват метода на двойното изнудване. При него, с изключение на криптирането на данни, хакерите ги копират и заплашват да ги разгласяват, в случай че не им бъде платено. В началото акция на интернационалните силови органи организираха огромна акция против LockBit. За страдание насладата на експертите и потребителите помръкна скоро по-късно. Няколко дни след анонса на триумфа на акцията, LockBit се завърна в киберпрострнството.

Според украинската полиция, задържаното през седмицата лице е играел значима роля в интервенциите, както на Conti, по този начин и на LockBit. Предполага се също, че той е основател на криптиращите функционалности и на двете стратегии. „ Полицията разкри, че младият мъж се е специализирал в основаването на енкриптори. Става въпрос за профилирани стратегии за маскиране на компютърни вируси, като безвредни файлове “, гласи формалното известие на украинската полиция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР