Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната,

...
Вече има фалити и затваряне на малки бензиностанции в страната,
Коментари Харесай

Вече има фалити на малки бензиностанции в страната

Вече има банкрути и затваряне на дребни бензиностанции в страната, както и на български търговци на едро. Това оповестиха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Според Георги Тенев, правист на организацията, в която членуват дребните обекти, повода е в неналичието на съответна държавна политика и конкурентен свободен пазар на горивата у нас. Общо в страната има към 5000 бензиностанции, от които над 20% са дребни. Те са най-вече фамилен бизнес и обезпечават хиляди работни места.

" Трудно могат да се опълчват на огромните вериги и играчи, които се пробват да диктуват разпоредбите и да задушават дребните търговци ", разяснява Тенев.

Тенев посочи, че цените на бензиностанциите са разнообразни, дефинират се на пазарен принцип от техните притежатели и неведнъж разликите, са осезаеми. Едни от тях са ситуирани на автомагистрали, основни пътища, огромни транспортни възли и натоварени градски елементи, до момента в който други се намират в отдалечени райони, на второкласни пътища или в дребни обитаеми места. Едните са част от огромни вериги и корпоративни структури, а други -

дребните действат на фамилен принцип и обезпечават прехраната на едно семейство и още няколко служащия, в най-хубавия случай.

Разходите за издръжката и ръководството на една огромна бензиностанция, от вида на тези, които са по автомагистралите, са в пъти по-големи от разноските на един дребен обект, за който се грижи едно семейство. Там и потока на клиенти е доста по-малък, несъмнено и количествата, които те зареждат са по-малки, изясни Георги Тенев.

Той посочи, че за дребните обитаеми места и за земеделските производители доста значима тематика е достъпът до горива. Например, в случай че съм притежател на моторна косачка, дребна бензинова резачка за дърва и дребен трактор, които са на вилата, най-близката бензиностанция, която е независим, индивидуален фамилен обект и не е част от верига, се намира на 14 км в едната посока.

Най-близката бензиностанция, част от огромна верига - на съвсем 25 км в едната посока. Тогава цената на литър за тези хора е по-висока, тъй като имат по-високи разноски да отидат до обекта, изясни Георги Тенев.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР