В петък руската артилерия проби последните пътища за изход от

...
В петък руската артилерия проби последните пътища за изход от
Коментари Харесай

Русия е близо до обкръжаването на украинския град Бахмут след месеци сражения

В петък съветската артилерия проби последните пътища за излаз от Бахмут, с цел да приключи обкръжаването на обсадения украински град и да приближи Москва към първата си огромна победа от половин година насам след най-кървавата борба във войната, съобщи „ Ройтерс “.

Ръководителят на съветската частна войска „ Вагнер “ съобщи, че градът, който е трансфорат в руини по време на траялата повече от седем месеца съветска офанзива, е съвсем изцяло обграден и единствено веднъж към момента е отворен за украинските войски.

„ Ройтерс “ отбелязва, че следи натоварен съветски обстрел на пътищата, водещи на запад от Бахмут, което е явен опит да се блокира достъпът на украинските сили до и от града. Мост в прилежащия град Хромове беше развален от съветски танков обстрел.

Украински бойци работят по поправката на развалените пътища и още войски се насочват към фронтовата линия в символ, че Украйна към момента не е подготвена да се откаже от града. На запад украинците копаеха нови окопи за отбранителни позиции.

Руската държавна осведомителна организация РИА разгласява видео, на което се вижда по какъв начин съгласно нея бойци на „ Вагнер “ се разхождат край развалено промишлено оборудване. Чува се по какъв начин един от бойците споделя, че украинската войска унищожава инфраструктурата в обитаемоте места край Бахмут, с цел да предотврати съветското обграждане.

Командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски посети Бахмут в петък за брифинг с локалните командири за това по какъв начин да се увеличи отбранителният потенциал на фронтовите сили.

Денис Ярославски, пълководец на поделение на украинската войска в Бахмут, съобщи пред телевизия „ Еспресо “, че на части от някои подразделения е било подредено да се трансферират на по-сигурни позиции, като разказа обстановката от сутринта като „ касапница и от двете страни “.

Победа на Русия в Бахмут, с предвоенно население от към 70 000 души, би ѝ дала първата премия в скъпоструващата зимна атака, откакто предходната година тя прикани стотици хиляди резервисти. Русия твърди, че тя ще бъде стъпка към довеждане докрай на завладяването на индустриалния район Донбас.

Преди войната Бахмут беше прочут с мините за сол и гипс. Украйна твърди, че градът няма огромна стратегическа стойност, а големите жертви, които Русия е понесла в опит да превземе Бахмут, могат да дефинират хода на спора.

„ Подразделенията на частната военна компания „ Вагнер “ на процедура са обкръжили Бахмут “, съобщи шефът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин във видео, което съгласно „ Ройтерс “ е снимано на покрив в село на към 7 км северно от центъра на града.

„ Останал е единствено веднъж (за излизане) “, сподели той.

Той прикани украинския президент Володимир Зеленски да подреди оттегляне от Бахмут, с цел да избави живота на бойците си. Камерата се завъртя, с цел да покаже трима пленени украинци – възрастен мъж с посивяла брада и две момчета – които молят да им бъде разрешено да се приберат вкъщи.

Роберт Бровди, пълководец на украинско безпилотно поделение, настоящо в Бахмут, който се подвизава под името „ Мадяр “, съобщи във видеоклип, оповестен в обществените мрежи, че на подразделението му е било подредено да се изтегли неотложно. Той съобщи, че се бори там от 110 дни.

Володимир Назаренко, заместник-командир в Националната армия на Украйна, съобщи пред украинското радио NV, че обстановката е „ сериозна “, а боевете са „ денонощни “.

„ Те не регистрират загубите си при опитите да завладяват града с взлом. Задачата на нашите сили в Бахмут е да нанесат колкото се може повече загуби на съперника. Всеки метър украинска земя коства стотици животи на врага “, сподели той.

„ Тук има доста повече руснаци, в сравнение с ние разполагаме с муниции, с цел да ги унищожим “.
Повече въоръжение
Междувременно Зеленски посети ранени бойци във военна болница в Лвов. Един от тях, подавайки ръка на президента от леглото, се извини, че не може да се изправи. „ Това е обикновено “, сподели Зеленски. „ Ще пристигна време и вие ще се изправите “.

Зеленски не даде никакви детайлности за боевете в Бахмут по време на вечерното си видеообръщение, в което благодари на бойците за „ твърдата и смела “ отбрана на града.

Във Вашингтон държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи следващия кръг от военна помощ за Украйна – пакет от муниции и друга поддръжка на стойност 400 млн. $.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Съединените щати са дали на Украйна помощ в размер на близо 32 милиарда $.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР