В град Чатал-Хуюк, който е основан преди около 9 хиляди

...
В град Чатал-Хуюк, който е основан преди около 9 хиляди
Коментари Харесай

Археолози със сензационно откритие в Турция

В град Чатал-Хуюк, който е учреден преди към 9 хиляди години на територията на модерна Турция, археолози са разкрили изкопаеми текстилни произведения.

Преди това специалистите смятаха, че локалните поданици са употребявали вълна или лен за производството на плат. Проучването демонстрира, че материалът има напълно друг състав, написа Phys, представен от уеб страницата БЛИЦ.бг.

Разкопките в античния град завършиха през 2017 година Тогава археолозите откриха още няколко части античен материал. В резултат на това учените са открили, че възрастта им е почти 8500-8700 години.

Изследването на тъканите е поръчано от Лиза Бендер Йоргенсен, която работи в Норвежкия университет, и Антоанет Рас Айхер от Университета в Берн. За да основат облекла за себе си преди съвсем 9 хиляди години, представители на неолита са употребявали особено ликово влакно. Това е резултатът, показан от разбора на материала, осъществен от специалисти.

Тези проби, открити на мястото на разкопките, са направени от ликово влакно от дъб. Струва си да се означи, че тази тъкан е най-старата в света, която е оживяла и до през днешния ден.

Ликовото влакно участва в дървета като дъб, върба и липа сред самата дървесина и кората. Дървото се употребило за изграждане на къщи, а влакната са били употребявани за изработката на облекла, които били задоволително здрави и надеждни.

Изследователите прибавят още, че локалните не са отглеждали лен и не са донасяли ленени материали от други градове. Използвали са единствено тези запаси, които са били на една ръка разстояние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР