Унгария ще използва всички възможни средства, за да защити фермерите

...
Унгария ще използва всички възможни средства, за да защити фермерите
Коментари Харесай

Унгария призова за съвместни действия на ЕС по въпроса за вноса на украинско зърно

Унгария ще употребява всички вероятни средства, с цел да отбрани фермерите си от изкривявания на пазара, породени от големия импорт на зърно от Украйна, а взаимен отговор на Европейски Съюз е неминуем. Това съобщи през днешния ден унгарският министър на земеделието Ищван Над, представен от Ройтерс. 

Полша и Унгария оповестиха забрани за вноса на зърно и други храни от Украйна, с цел да защитят селскостопанските си браншове, което накара Европейската комисия да им насочи предизвестие. Двете страни са част от група, която приканва за общоевропейски мита като част от възможни ограничения. 

Искаме отмерено систематизиране на стоките в Европейския съюз (ЕС), а не да стопират в избрани страни, сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на бТВ във връзка вноса на артикули от Украйна. Той изясни, че не става въпрос единствено за зърно, а и за слънчоглед и изсъхнало мляко, които се внасят от Украйна. По думите му по този начин както са замислени коридорите „ няма взаимност към самите наши страни “. Ние сме солидарни към Украйна, само че Европейската комисия (ЕК) работи извънредно постепенно, добави министър Гечев.

Държавите членки чакат към този момент 6-7 месеца Европейска комисия да реши каквото и да е, уточни той. Европейска комисия споделя, че няма аномалии на целия Европейски Съюз, само че по източната част има съществени аномалии, означи министър Гечев. Той изрази отчаяние от изявление, че това е единствено извънредно право на Европейски Съюз. Нима ние не в сме в право да споделяме мнението си в Европейски Съюз, попита министърът. 

Гечев съобщи, че България също може да ограничи вноса си на зърно като Полша и Унгария. Министърът напомни, че страната ни е направила искане за това към Европейска комисия още през септември предходната година.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР