Украинският автор Андрей Курков спечели германската литературна награда Гешвестер Шол

...
Украинският автор Андрей Курков спечели германската литературна награда Гешвестер Шол
Коментари Харесай

Украинец спечели награда за книга, разказваща за руското нашествие

Украинският създател Андрей Курков завоюва немската литературна премия " Гешвестер Шол " ( " Брат и сестра Шол " ) за 2022 година с " Дневник на едно настъпление ", съобщи ДПА.

Книгата на Курков може да се чете като жива хроника, а също и като сериозно отражение на политическа и филантропична злополука, се споделя в публикувано известие.

Авторът разказва украинския живот наред с ужасите на войната. Подробните му разкази от първа ръка от покрайнините на Киев стартират през декември 2021 година, два месеца преди съветското настъпление в Украйна, заяви Българска телеграфна агенция.

Малко след нашествието Андрей Курков написа: " Потръпвам при мисълта да напиша следните думи, само че все пак ще го направя: Украйна или ще бъде свободна, самостоятелна и европейска, или към този момент няма да съществува въобще ".

Наградата се присъжда от баварския отдел на Германската асоциация на издателите и търговците на книги взаимно с град Мюнхен. Тя се дава всяка година за творба, която демонстрира интелектуална независимост и предизвиква гражданската независимост, а също морална, интелектуална и естетическа храброст.

През 2014 година Курков написа книга и след съветското анексиране на Кримския полуостров.

Според публикуваното известие създателят демонстрира " висока степен на интелектуална самостоятелност и морално възприятие за отговорност в битката за свободен живот и самоопределяне ".

Ханс и Софи Шол - брат и сестра, на които е кръстена премията, са наказани на гибел през 1943 година за образуване на студентска опозиция в Мюнхен по време на нацисткия режим в Германия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР