Оптимист съм по природа и се надявам бързо да бъде

...
Оптимист съм по природа и се надявам бързо да бъде
Коментари Харесай

Главчев оптимист – очаква бързо нов кабинет

„ Оптимист съм по природа и се надявам бързо да бъде образувано ново държавно управление, народните представители да намерят съгласие. “

Така разяснява обстановката в България служебният министър председател Димитър Главчев. Той приказва пред публицисти в Брюксел, където взе участие в изключителния Европейски съвет.

България поддържа пакета за висшите европейски постове, който би трябвало да бъде разискван довечера, сподели още Главчев. За ръководител на Европейската комисия е препоръчана Урсула фон дер Лайен. Доскорошният португалски министър-председател Антониу Коща е препоръчан да оглави Европейския съвет. А естонската премиерка Кая Калас е спрягана за висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността.

Има белези, че пакетът може да се разшири до ръководител на Европейския парламент, добави Главчев. И посочи, че в тази ситуация обстановката е сходна с тази у нас. Екологичен потенциал би трябвало да стартира да действа допустимо най-бързо, тъй като обсъжданите през днешния ден позиции би трябвало да бъдат одобрени от евродепутатите. Най-сериозен претендент за поста е актуалният ръководител Роберта Мецола, само че за половин мандат.

„ Ние сме за бързо съгласие “, посочи Главчев, като имаше поради и Европейския, и българския парламент.

Колкото до Народното събрание в София, желанието е нещата да се случат бързо, с цел да има парламент с цялостен мандат и бързо сформиране на държавно управление с мандата на първата мощ.

„ Не мога да ви кажа, само че би било добре “, отговори министър председателят на въпрос дали да чакаме постоянен български министър-председател идната седмица.

И изрази вяра това да се случи още с първия мандат.

Няма никаква изясненост за ресора на идващия български еврокомисар, отговори Главчев на журналистически въпрос.

„ Много сме надалеч от този миг. Още нямаме определен ръководител на Европейска комисия. Оттам нататък се случват нещата “, сподели той.

А това, че други страни към този момент оферират свои претенденти, той счита за изцяло обикновено. Но всичко било още на доста начален стадий.

Според Главчев може да има повече изясненост за главните постове след постоянния Европейски съвет на 27 и 28 юни.

„ Трябва да има още самообладание за ресора на българския комисар. Предвижда се Европейска комисия да се конституира ноември, това е реалистична прогноза “, добави министър председателят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР