Украинските служби вкараха много локации като Бургас, Варна, Пловдив, Бяла

...
Украинските служби вкараха много локации като Бургас, Варна, Пловдив, Бяла
Коментари Харесай

Краят на износа на горива за Украйна

Украинските служби вкараха доста местоположения като Бургас, Варна, Пловдив, Бяла в " черен " лист за експорт на горива към Украйна От началото на ноември в документа влиза и базата на " Инса ойл " на Георги Самуилов в Белозем Единствената опция за експорт е на гориво без съветски генезис и от база, отвън тези места
Българският експорт на горива за Украйна избухна през предходната година. Местните търговци съумяха да изнесат към Украйна продукция за рекордните 1.7 милиарда лева Продажбите затихнаха внезапно през февруари 2023 година и след това продължиха на по-ниски обороти, като от началото на годината до края на август към Украйна е отпътувал дизел за към 520 млн. лева От началото на ноември тази година обаче украинската врата за български горива с съветски генезис към този момент публично е затръшната.

Това се случва, защото голяма част от локациите, на които има петролни бази в България, са сложени, нагледно казано, в черен украински лист на Службата за сигурност на Украйна (СБУ - украинската ДАНС). Сред местата под засилено наблюдаване са Бургас, Варна, Русе, Пловдив, Бяла.

Последната плочка от доминото съгласно представители на сектора пада при започване на ноември, когато и базата в Белозем на " Инса ойл " на Георги Самуилов е включена в листата. Компанията има рекордните съвсем 2 милиарда лева доходи за миналата година, като внася независимо подготвени горива от Русия - газьол и дизел. Пречиства газьола през сероочистващата си апаратура в Белозем и по-късно може да изнася за Украйна получения дизел.
Реклама
Или продажби към Украйна от тук насетне може да има, само че в доста малко изключения: в случай че горивото в действителност няма съветски генезис и не потегля от локация в България в черния лист. Черният лист Информацията за украинските рестрикции е налична на уеб страницата на enkorr, който следи динамичността на петролните пазари. От 5 октомври там може да се види лист с 32 местоположения на рафинерии, терминали и бази, половината от тях в Турция, 9 в България и по една-две точки в Алжир, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, петролния терминал Джурджулещ, Молдова и Какинада, Индия.

Според enkorr СБУ изследва вероятните способи за вкарване на съветски петролни артикули в Украйна. Опитът за затварянето на украинските порти за съветски горива почнал в края на 2022 - началото на 2023 година, изясняват от петролния отрасъл, с вкарване на няколко турски пристанища в, нагледно казано, черен лист. Това на процедура значи, че в случай че гориво бъде експедирано от въпросната локация, при импорт в Украйна ще би трябвало да бъде показана цялостната история за произхода и пътя на горивото до крайната точка. Ще му бъде направена и проба от украинските енергийни митнически управляващи, която лишава 14 дни, в които цистерната ще бъде стопирана. При разкриване на противоречие пък следва конфискуване на горивото и транспортното средство, като цялата тази интервенция прави вноса от местоположения в този лист много неатрактивен, безценен и рисков за всеки.

В даден миг в листата се появяват и български местоположения, като по информация от сектора се стартира от Бургас, Варна и така нататък На 17 октомври в листата влиза Русе, като всички бази там, както и в другите местоположения, са сложени под общ знаменател, без да се прави разлика сред другите складодържатели. Това в този момент основава проблеми на фирмите, които биха желали да изнасят гориво за Украйна, създадено в Гърция да вземем за пример, защото няма по какъв начин да избегнат щателната инспекция и това прави износа прекомерно муден и комплициран.

В края на октомври порталът осведоми за обстановка с към 190 транспортни средства, блокирани в Украйна, чакащи пробите от горивото да станат подготвени. Проверяваните внасяли гориво от български морски и речни терминали и пристанища, избрани от СБУ като рискови местоположения за снабдяване на петролни артикули с съветски генезис.
Реклама
Попадането в листата въз основата в Белозем на " Инса ойл " в първите дни на ноември на процедура е последната плочка от доминото. Новината за нея идва на 2 ноември, като е оповестена на уеб страницата на enkorr. " Пратки с дизелово гориво от град Белозем (България), където се намират петролната база и рафинерията на компанията " Инса ойл ", ще бъдат подложени на задълбочена инспекция от 2 ноември. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) изпрати сигнал и надлежно искане до Енергийната митница ", написа enkorr, по техни източници.

Големият вносител от Белозем " Инса ойл " на Самуилов на процедура се оказа главната опция на " Лукойл " за импорт на горива в страната от началото на войната. " Капитал " не съумя да се свърже със Самуилов по актуалната тематика. По думите му пред " Капитал " преди към година за 2022 година той е внесъл към 1 млн. тона горива и държеше 25% от пазара, като вносът е от Русия. В този интервал той на процедура употребява дерогацията, дадена на страната по линия на вноса на подготвени артикули. По неговите думи за Украйна компанията му изнася 30-40%, а останалото са вътрешнообщностни доставки. " Инса ойл " има рафинерия в Белозем в община Раковски, където има апаратура за сероочистка на газьолови фракции. Според информация от пазара вносът на " Инса ойл " е през огромни интернационалните трейдъри и е на дизел (газьол със сяра до 0.001%) и газьол (със сяра сред 0.001% - 0.002%), като последният минава през сероочистката в Белозем и излиза дизел Евро-5, и от този миг нататък се води европейско произвеждане.

Данните на Национален статистически институт за вноса от Русия за 2023 година до август на подготвени горива (и по-специално на другите типове газьол) демонстрират, че в страната са влезнали 67.6 хиляди тона дизел до края на август за 108.4 млн. лева, а количествата вкаран газьол са 205.5 хиляди тона за 297.5 млн. лева Данните демонстрират и че вносът на дизел завършва през март, като продължава вносът единствено на газьола, като през февруари стартира и възбраната за подготвени артикули в Европейски Съюз. Или в случай че влезе дизел от Русия, който няма за какво да минава през сероочистката, той може да бъде пласиран единствено на вътрешния пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР