Въведеният с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс нотариален контрол за

...
Въведеният с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс нотариален контрол за
Коментари Харесай

Нотариусите с отпор за контрола върху публичните задължения

Въведеният с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс нотариален надзор за неплатени обществени отговорности не изнася на гилдията, макар позитивния резултат върху бюджета и съществуването й във всички естествени страни. Новите разпореждания влязоха в действие този месец и доведоха неотложно до увеличени приходи в хазната. Нотариусите обаче недоволстват заради нарушавания им частен интерес, без значение че по закон извършват преди всичко обществени функционалности.

С измененията беше отстранена порочната процедура за всеобщо изповядане на покупко-продажби при налични обществени отговорности на страните, което бива заобикаляно с декларация за липса на такива. Съгласно новите правила подлежаща на регистриране договорка се позволява единствено след инспекция по електронен път в Националната организация за приходите, осъществена от нотариуса, съдията по вписванията и длъжностното лице по регистрация.

Целта е да се откри, че прехвърлителят или учредителят на вещни права, надлежно ипотекарният дебитор или залогодателят, няма непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. Аналогични условия са въведени и във връзка с покупко-продажбите с прекачване собствеността върху моторни транспортни средства.

Когато нотариус или арбитър по вписванията откри, че има непогасени обществени отговорности, договорката може да бъде осъществена или удостоверена едвам след възнаграждение на обществените отговорности или в случай че длъжникът документално заявява, че е склонен те да се погасяват от сумата против прехвърлянето или учредяването на вещното право, и купувачът внесе дължимата сума в съответния бюджет. При нарушаване на тези правила е планувана солидарна отговорност паралелно с длъжниците за нотариусите и Агенцията по вписвания.

“Съгласно Закона за нотариусите и нотариалната активност нотариусът носи отговорност, само че в границите на удостоверения веществен интерес. А в този момент ние отговаряме за цялото обвързване. Говорим за действителна имуществена отговорност. Държавата може да претендира парите по собствен избор – или от длъжника, или от нотариуса. Ако договорката е за 100 000 лева, нотариусът носи отговорност за 100 000 лева, само че в случай че длъжникът има 1 млн. лева отговорности, по този начин както се пояснява текстът оказва се че нотариусът би следвало да носи отговорност за 1 млн. лева Отговорността не може да е безкрайна, а би трябвало да е съгласно удостоверения веществен интерес ”, разяснява пред медиите ръководителят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Заявката е наредбите да бъдат преправени с прецизиране и уточнение на на хипотезите за носене на отговорност. Същевременно Танев призна, че досегашните заявления за липса на отговорности към бюджета са били остарял прийом за определяне на данъчни отговорности. И увери, че гилдията е за тази смяна, която от дълго време работи в цяла Европа и забавеното й въвежданеу нас може да бъде обяснено само с липса на държавност. Нещо повече, Танев уточни че инспекцията за обществени отговорности лишава две минути, като не забавя покупко-продажбите и води до скок на събираемостта.

„ За ден и половина имаше към 12 хиляди направени информации. Държавата събра няколко милиона лв., макар че към момента няма доста покупко-продажби “, означи Танев с добавката, че събираемостта на отговорностите към страната ще се увеличи доста. Именно първичният спад в броя на покупко-продажбите е обаче неизказаната причина за недоволството на гилдията. Защото в случай че нотариусът направи дължимата по закон информация директно преди договорката и в системата на НАП-а не попада обвързване, което да бъде документирано и елементарно проследимо, няма да носи плануванаъа солидарна отговорност.

Междувременно в портала на Национална агенция за приходите беше задействана електронната услуга „ Справка за съществуване или липса на отговорности за задачите на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс “. Чрез нея нотариусите и чиновниците на Агенцията по вписванията могат да влизат със своя е-подпис в базата данни на приходната организация. От приходната организация са безапелационни, че наложителните е-справки са ефикасна мярка за възстановяване на събираемостта на обществените вземания, като поучават всички жители и компании, които приготвят подлежаща на удостоверяване и регистриране договорка сами да ревизират дали нямат висящи данъчни или други отговорности към хазната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР