ЕС ще финансира водещи европейски изследователски лаборатории с €2,5 милиарда

...
ЕС ще финансира водещи европейски изследователски лаборатории с €2,5 милиарда
Коментари Харесай

Брюксел налива €2,5 милиарда в европейски лаборатории за нов вид чипове

ЕС ще финансира водещи европейски проучвателен лаборатории с €2,5 милиарда за създаване на чипове. Финансовата инжекция на Брюксел има за цел да сътвори пилотна линия за създаване и тестване на нов тип бъдещи генерации усъвършенствани компютърни полупроводници, оповестява белгийската организация IMEC, представена от международните организации.

Законът за чиповете на Европейски Съюз на стойност €43 милиарда

Той беше разгласен през 2023 година, с цел да поддържа вътрешното европейско произвеждане на полупроводници в контраст на проектите на Китай, Съединени американски щати и други страни да поддържат личните си промишлености след дефицита по време на пандемията.
 Усъвършенствани чипове: Европейски Съюз реши да си партнира с Южна Корея
Усъвършенствани чипове: Европейски Съюз реши да си партнира с Южна Корея

Ще бъде засилено съдействието и в развиването на изкуствения разсъдък

Научноизследователският център IMEC ще бъде хазаин на пилотната линия за чипове с размер под 2 нанометра, с цел да помогне на европейската промишленост, университетските среди и започващите предприятия да получат достъп до технология за произвеждане на чипове, която другояче би била прекомерно скъпа за тях.
 Снимка 545544
Източник:

Тази и идната година най-големите производители на чипове като TSMC, Intel и Samsung пускат в своите заводи полупроводници по индустриален развой от 2 нанометра.

Intel и TSMC към момента чакат утвърждението на Европейски Съюз за милиарди евро от немското държавно финансиране, с цел да стартират построяването на фабрики в Магдебург и Дрезден по-късно тази година.

Колкото до новата инвестиция, тя има за цел да удвои размерите на произвеждане, да форсира скоростта на образование и да укрепи европейската екосистема за чипове като цяло. Всичко това ще подкрепи разнородни промишлености в Европа, в това число автомобилната, телекомуникационната и здравната.
 Intel регистрира $7 милиарда загуба от произвеждане на чипове
Intel регистрира $7 милиарда загуба от произвеждане на чипове

Компанията се пробва да си възвърне софтуерното водачество, което загуби през последните години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР