Цените на ;природния газ продължават да чупят рекорди, след като

...
Цените на ;природния газ продължават да чупят рекорди, след като
Коментари Харесай

Газът поскъпва рекордно с 30% през януари

Цените на ;природния газ не престават да чупят върхове, откакто в събота енергийният регулатор (КЕВР) утвърди цена на синьото гориво в размер на 133,41 лева./MWh. Това е нарастване с 30% по отношение на цената за декември. която бе 102,33 лева./MWh. В началото на декември “Булгаргаз “ внесе предложение за увеличение на цената с 14%, само че по-късно бързо стана ясно, че повишаването ще е надалеч по-голямо.

“Увеличената цена на природния газ е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през интервала след внасяне на заявката на „ Булгаргаз “ ЕАД на 10 декември, в което беше препоръчана цена от 117,12 лева./MWh “, изяснява КЕВР.

След това цените на природния газ на европейските газови пазари отбелязоха нови ценови върхове до 180 евро/MWh. Въпреки актуалното повишаване, цената на природния газ за българските консуматори остава с 35 % по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища. Причината за това е в дълготрайните контракти на “Булгаргаз “ за доставка на съветски и азерски газ.

КЕВР показва, че финансовата изгода за битовите и стопанските консуматори от по-ниските цени за цялата 2021 година е била в размер на 675 млн. лева

На днешното съвещание ръководителят на КЕВР Иван Иванов е коментирал, че регулаторът не разполага с лостове, с цел да ограничи повишаването на цената на природния газ. Той е изразил паниката си, че продължаващото повишение на цената на синьото гориво, което е напълно по външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения.

Иванов сподели, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите, тези сдружения не престават да дават топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 година В същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво все още е повишена близо три пъти.

Според КЕВР е неотложно незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и всички останали консуматори на природен газ в страната.

“Това е изключително значимо за топлофикационните сдружения, тъй като ще им разреши да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон и да дават топлинна сила за огромен брой консуматори в София и другголеми градове. В противоположен случай сдруженията могат да се окажат в неспособност да се разплащат с „ Булгаргаз “ ЕАД за закупувания от тях природен газ. На собствен ред това ще затрудни публичния снабдител, който според контракта за доставка би трябвало авансово да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е допустимо да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие опасности за цялата енергийна система и за стопанската система на страната “, разяснява ръководителят на КЕВР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР