Собствениците на популярни уеб ресурси загубиха аудитория и приходи, след

...
Собствениците на популярни уеб ресурси загубиха аудитория и приходи, след
Коментари Харесай

Изненада: много сайтове губят своята аудитория заради AI актуализациите в Chrome

Собствениците на известни уеб запаси изгубиха публика и доходи, откакто Гугъл вкара изкуствен интелект в своята търсачка.

През последните две години Гугъл направи няколко огромни актуализации на своя логаритъм за търсене, което докара до огромни промени в Chrome. Едно от основните нововъведения беше функционалност, която приспособява резултатите от търсенето към потребностите на потребителя, като употребява отговори, генерирани от изкуствен интелект – така наречен AI Overviews.

Нововъведението нанесе мъчителен удар на основателите на наличие – същата публика, която Гугъл твърди, че се пробва да насърчи в търсенето. Редица известни запаси се оказаха на ръба на изгубването.

AI Overviews е система, основана на генеративен изкуствен интелект, която не просто дава линкове към подобаващите уеб страници, а генерира директни отговори на поръчките за търсене на потребителите.

Тя се базира на логаритми за машинно образование, които могат да обобщават и проучват съответстваща информация от голям брой източници в интернет. Вместо да копира текста от даден уеб уебсайт, системата синтезира отговор, основан на база данни, от разнообразни уеб страници. В същото време създателите на наличие към момента имат прочут надзор върху това дали AI Overviews ще включи в резултата линк към техния запас – за тази цел е очакван специфичен HTML таг. Въпреки това, откакто AI моделът извлече материалите от даден уеб страница, към този момент не е допустимо цялостното унищожаване на тези данни от неговата база от познания.

Ярък образец за това е HouseFresh.com, уеб уебсайт, отдаден на ревюта на пречистватели на въздух. Неговият създател, Гизела Наваро, и брачният партньор ѝ започват плана през 2020 година с десетгодишен опит в тестването на най-различни пречистватели на въздуха. Те оборудват мазето си с полигон за тестване на другите модели, в сходство със строги научни способи.

Скоро след стартирането на плана Гугъл стартира да извежда HouseFresh на челно място в резултатите от търсенето при настоящи запитвания. Сайтът бързо се разраства до преуспяващ бизнес с екип от 15 чиновници. Наваро има амбициозни проекти за бъдещето.

Но през септември 2022 година, след една от актуализациите, трафикът на HouseFresh внезапно спада.

„ Предишните поръчки, които търсачката използваше, с цел да покаже нашия уебсайт, внезапно започнаха да дават линкове към повърхностни начин на живот списания, които очевидно не тестват продуктите онлайн. Статиите им са цялостни с подвеждаща информация “,

оплаква се Наваро.

Актуализацията от март 2023 година се отрази пагубно на плана – от хиляди гости на ден аудиторията понижа до стотици.

„ Бяхме просто унищожени “, декларира Наваро. През последните седмици се е наложило да освободи съвсем целия си личен състав. Ако обстановката не се промени, уеб сайтът е жертван “,

казва тя.

Според аналитичната услуга SEMrush от нововъведенията на Гугъл са потърпевши и такива авторитетни издания като New York Magazine (трафикът е понижен с 32% за шест месеца), GQ (-26%), Urban Dictionary (-18 млн. показвания) и Oprah Daily (-58%).

Но платформите, създавани от потребителите, като Reddit, Quora и Instagram, означават замайващ растеж на трафика. По оценки на SEMrush Reddit е отбелязал 126% нарастване.

Редица опитни консуматори от дълго време употребяват платформата като опция на общоприетото търсене в Гугъл. Знаейки, че наличието в Reddit е основано от действителни хора и не е ориентирано към SEO оптимизация, те са добавяли думата „ Reddit “ към поръчките си за търсене, с цел да намерят в действителност почтени мнения и отзиви по интересуващи ги тематики, а не поправено от търсачките наличие от комерсиални уеб сайтове.

През първото тримесечие на 2024 година, няколко месеца след първичното си обществено предложение, Reddit регистрира рекорден тримесечен доход от 243 млн. $ – с 48% повече спрямо миналата година. Промените на Гугъл към този момент носят дивиденти на компанията.

„ Подобен растеж на трафика в Reddit е невиждан в мащабите на интернет “,

отбелязва вицепрезидентът по SEO тактиката на Amsive Digital Лили Рей.

Независимите основатели на наличие упрекват Гугъл за това, че нейните AI Overviews обезкуражават потребителите да кликат върху техните запаси.

„ Отговорите, генерирани от AI, са повърхностни и постоянно съдържат неточности, тъй че читателите не кликат върху моя уебсайт “,

оплаква се Кейти Бери, притежател на Housewife How-Tos, запас за домакинство.

Според нея след въвеждането на новата функционалност трафикът е понижен със 70%.

Пътешественикът и блогър Дейвид Лейтър, създател на уеб страницата World Travel Guy, също показва неодобрение от работата на AI Overview. Преди това неговата подробна публикация за слот каньоните в покрайнините на Лас Вегас беше преди всичко в резултатите от търсенето в Гугъл. Сега тя е изместена от голям блок отговори, генерирани от ИИ.

„ Гугъл размени моята публикация с този муден AI Overview, който дава най-вече погрешна информация “, възмущава се Лейтър. – Той на първо време демонстрира някои постоянно срещани каньони и пътеки, които никога не са слот каньони “.

Има линк към публикацията на създателя на блога, само че той се е изгубил някъде в дъното на резултатите.

Според Лейтър корпорацията всъщност си е присвоила неговото наличие. „ Гугъл просто открадна това, което аз създавах “, счита той.

Мнозина считат, че Гугъл злоупотребява с монополното си състояние на пазара на търсене. Понастоящем компанията е подсъдима по антитръстово дело на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, което я упреква в нелегално доминиране в бранша. Ако Гугъл загуби делото, може да бъде наказана на великански санкции или даже на наложително преструктуриране на бизнеса си.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР