Членовете на ЕС са разделени по отношение на войната в

...
Членовете на ЕС са разделени по отношение на войната в
Коментари Харесай

Подкрепата на Израел и на международното право става все по-трудна: Борел

Членовете на Европейски Съюз са разграничени във връзка с войната в Газа, защото задачата за съблюдаване на интернационалното право наподобява е в несъгласие с поддръжката за Израел, съобщи ръководителят на блока по въпросите на сигурността и външната политика Жозеп Борел.

Миналия петък Международният съд (МС) подреди на Израел да спре военната си атака в град Рафах в Газа, където сега над един милион души живеят в мощно пренаселени условия.

Докато говореше на събитие на Европейския академични институт във Флоренция същия ден, Борел загатна решението на основания в Хага съд, като го назова въпрос, който разделя Европейски Съюз.

" Ще би трябвало да избираме сред поддръжката ни за интернационалните институции и върховенството на закона или поддръжката ни за Израел ", сподели той, като добави, че ще бъде мъчно да създадем двете " съвместими ".

Европейски Съюз изрично осъди нахлуването на Хамас в Израел през октомври предходната година и признава правото на еврейската страна да се пази, само че " това право на отбрана би трябвало да се ползва в сходство с интернационалното право ", акцентира Борел. " Въпросът е: ще се случи ли това? И в случай че не се случи, какво да се прави? "

В неделя Израелските сили за защита бомбардираха квартал Тел Ал-Султан в Рафах, наричайки това целеустремен удар по двама водачи на бойната формация Хамас. Съобщава се, че при удара са починали минимум 35 души.

Дипломатът на Европейски Съюз съобщи също по този начин, че всички страни членки са съгласни с нуждата да се търси решение, учредено на съществуването на две страни. Той отхвърли тезата, че признаването на палестинската държавност е " подарък за Хамас " - откакто такива обвинявания бяха отправени към Ирландия, Норвегия и Испания поради обещанието им да признаят Палестина предходната седмица.

Борел назова рецензията " изцяло неоснователна ", защото Палестинската автономност, а не нейният противник Хамас, служи за " ядрото " на бъдещата палестинска национална страна. Той твърди, че " не съществува военно решение на спора в Близкия изток " и че е нужна дипломация, с цел да се излезе от " задънената улица ". В противоположен случай " ще вървим от заравяне на заравяне, потомство след потомство ", предизвести той.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР