Комплексът Марица Изток има фундаментално значение за българския енергиен суверенитет.

...
Комплексът Марица Изток има фундаментално значение за българския енергиен суверенитет.
Коментари Харесай

Ще направим и невъзможното, за да запазим комплекса Марица-изток: Ваня Григорова

Комплексът " Марица Изток " има фундаментално значение за българския енергиен суверенитет. Това сподели Ваня Григорова, водач на Коалиция " Солидарна България " и лидер на листите в 25 МИР и за европейски парламент, пред жители в Стара Загора. " Ще създадем и невъзможното, с цел да запазим комплекса, само че не като музей, а като основно енергийно дружество за България, безапелационна беше тя. - Дори и 5% късмет да има за това, ние ще го използваме ".

Според нея " Зелената договорка " и Националният проект за възобновяване и резистентност изрично би трябвало да бъдат предоговорени. " Зелената договорка " звучи отлично на хартия, само че на процедура тя лишава страната ни от енергиен суверенитет и задълбочава неравенствата както вътре в самите общества, по този начин и сред обособените страни ", съобщи тя.

Лидерът на Коалиция " Солидарна България " даде за образец обстоятелството, че електрически автомобили сега могат да си купят единствено хората, които имат по-големи финансови благоприятни условия. Ваня Григорова изясни, че след закупуването на електрически автомобил, притежателят неотложно получава първо данъчни облекчения, а по-късно опция за паркиране гратис. " Има даже дотации за закупуването на такива коли, а тук-там съществува опция за гратис зареждане, сподели тя. - С сходна политика богатите стават по-богати и неравенствата се задълбочават ".

Ваня Григорова означи, че сега всички политически сили се надпреварват да желаят предоговаряне на " Зелената договорка ", макар че част от тях я поддържаха. " ПП-ДБ участваха в подписката за избавяне на " Марица Изток ", само че като пристигнаха на власт, поеха ангажимент за редукция с 40% на нездравословните излъчвания. От ГЕРБ също подписаха " зелената договорка ", напомни тя. - Радан Кънев в този момент тръби на всички места, че " зелената договорка " би трябвало да бъде реформирана, хвали се, че непрекъснато бил спорел с Тимерманс. Но ние помним по какъв начин през 2020 година той говореше, че всички, които предупреждавахме за заплахите, сме ретроградни манипулатори. Ето това хамелеонстване на политиците оставя неприятен усет в устите на жителите и разколебава хората да гласоподават ".

Лидерът на Коалиция " Солидарна България " е безапелационна, че квотите за нездравословни излъчвания би трябвало да бъдат предоговорени. " Те не са естествена даденост, а са политическо решение, изясни Ваня Григорова. - То може да бъде променяно. Доказателство е Германия. Когато трябваше тя да се презапаси с въглища, внезапно цената на квотите беше понижена. Дори краткотрайно бяха спрени глобите против Русия. Когато Германия се ресурси с задоволително съветски въглища, цената на излъчванията беше вдигната ".

Водачът на листата на Коалиция " Солидарна България " в Стара Загора Щерю Щерев, който е някогашен шеф на " Мини Марица-изток ", уточни трите най-големи казуса в България - миграцията, влошеното обучение и слабата стопанска система. " Като си затворим въглищните централи ще решим ли тези проблеми или в противен случай - ще ги задълбочим. Нека не забравяме, че с комплекса " Марица Изток " директно или индиректно са свързани орисите на към 120 000 души, сподели той. - В момента ТЕЦ-овете от " Марица Изток " работят с потенциал от 9%. Германските работят с 37%, полските с 67%, чешките с над 50%. При нас има и различен абсурд - колкото повече ВЕИ-та се включват да работят, толкоз повече цената на тока пораства. Защо? Защо не понижава? ".

Щерю Щерев изрази безпокойство, че в един миг животът в България ще зависи напълно от слънчевото греене. " Ще чакаме ли да изгрее слънце, с цел да изгладим, да изперем и да сготвим ", пошегува се той.

Сутринта на празничния 24 май Ваня Григорова сервира цветя пред бюста на Пейо Яворов в родната му къща-музей в Чирпан, а по-късно се срещна със симпатизанти от града. В сряда вечерта тя беше в Димитровград, а през днешния ден посети и Раднево. Срещите с жителите минаха при доста огромен интерес, а част от тях демонстрираха сериозен интерес за войната в Украйна. Беше подложен въпрос на Ваня Григорова и за това кой ще наложи наказания за нездравословни излъчвания на тези, които сега имат интерес войната да продължи и въоръжават една от страните.

Неплатена форма

--

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР