Това са част от изводите след социологическо проучване на електоралните

...
Това са част от изводите след социологическо проучване на електоралните
Коментари Харесай

Алфа Рисърч с първа социология за местните избори в Пловдив

Това са част от изводите след социологическо изследване на електоралните настройки на старта на предизборната акция, направено от Алфа Рисърч в интервала 29 септември-5 октомври по поръчка на " Под тепето ". Според данните от изследването, преднината на Димитров и Старибратов в борбата за Пловдив пред останалите претенденти е забележителна.

 

Избирателите имат упования за бързо усъвършенстване на инфраструктурата и преобразяване на Пловдив в един по-добре благоустроен град , демонстрират данните. В топ 10 на най-чувствителните проблеми преобладават: положението на улиците и тротоарите (53%); на парковете и местата за отдих (43%); усъвършенстване на чистотата и сметосъбирането (42%); решение на проблемите с паркирането (39%); облагородяване на междублоковите пространства (36%); модернизиране на градския превоз и обезпечаване на по-добри транспортни връзки (28%); сигурност и публичен ред (26%).

 

.

 

Данните са за по-висок спрямо предварителните парламентарни избори през април интерес към локалния избор . На старта на акцията 45% декларират твърдо желание да гласоподават, други 27 на 100 към момента се двоумят, а 28%, най-вече най-младите генерации, не считат на този стадий да отидат до урните. От акцията зависи, дали те, които ще градят бъдещето на Пловдив ще дефинират с гласа си посоката, в която да се развива града, или ще оставят тази отговорност на поколенията преди тях.

 

Очертава се оспорвана конкуренция за кмет на общината и за общински съветници. Електоралните настройки на твърдо решилите да гласоподават сочат, сходно на предходни години, висока възможност за балотаж и мощна конкуренция за локалния парламент.

 

Водещи позиции на старта на акцията имат претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Костадин Димитров (ГЕРБ) влиза в конкуренцията с поддръжката на 30.1% от твърдо решилите да гласоподават, а Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с 24.6%. Други трима кандидати за кметското място започват с близки между тях позиции: Славчо Атанасов („ Съединени за Пловдив “) – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%. По-ниска е началната поддръжка за претендента на Има Такъв Народ Станислав Балабанов (5.3%). По традиция, в кметската конкуренция за Пловдив се включват и забележителен брой локални обществени фигури, които все още остават по-слабо разпознаваеми в качеството им на претенденти. На старта на акцията измежду тях се открояват Тодор Чонов (2.1%), Юлияна Рангелова (1.5%), Руси Чернев (1.0%).

 

.

 

Към момента пловдивчани демонстрират по-слаб интерес към изборите за Общински съвет. Около една пета от решилите да гласоподават към момента не са избрали коя листа да поддържат, или пък имат намерение да дадат гласа си само за кмет. Дали преференциите ще вдигнат вота за общинските листи следва да забележим, само че все още картината на идващия локален парламент е към момента прекомерно несигурна. Относително ясно е, че той ще е също по този начин фрагментиран, както до момента и нито една политическа мощ няма да има болшинство в него. С водещи позиции в акцията за общински съветници влизат ГЕРБ (26.6%), следвани от ППДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), Българска социалистическа партия (7.8%). Останалите обединения започват с по-ниска поддръжка от излъчените от тях претенденти: Има Такъв Народ – 4.1%, „ Съединени за Пловдив “ – 3.3%, „ Свобода “ – 2%, Движение за права и свободи – 1%, „ Глас национален “ – 0.9%.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР