Рейтингът на американския президент се срина до най-ниското си ниво

...
Рейтингът на американския президент се срина до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

В САЩ очакват големи проблеми заради решение на Байдън, свързано с Русия

Рейтингът на американския президент се срина до най-ниското си равнище - той взима едно след друго странни решения. Първо пазарът беше угрижен от възбраната за нови контракти за ВПГ, а в този момент и от ембаргото върху уран от Русия. Белият дом е удовлетворен, че най-сетне ще скъсат със зависимостта от Москва и ще отстранен „ опасността за националната сигурност “. Но икономистите мощно се съмняват в това. Какъв е следващият избирателен трик на Байдън?

Подготвяха се дълго време

Почти една трета от нуклеарното гориво, употребявано от американските АЕЦ, е обезпечено от съветски снабдители. Както отбелязва “Ню Йорк Таймс ”, това коства на Съединени американски щати към милиард $ годишно.

Вашингтон се готви за ембаргото отдавна. През декември Конгресът блокира вноса на нискообогатен уран от съветски генезис.

Осъзнавайки накъде отива това, промишлеността внезапно усили покупките. През 2023 година американците са закупили от Русия уран на стойност 1,2 милиарда $, с 43% повече от 2022 година В безусловно изражение това са 702 тона (от 588).

И по този начин Байдън подписа закон, забраняващ вноса.

Срокът е до 2040 година, макар че промишлеността предизвести за вероятен дефицит на гориво и надлежно риск от затваряне на атомни електроцентрали.

Помощникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че законът " ще ускори енергийната и икономическата сигурност на страната ".

Опасни последствия

Експертите обаче не изключват следствията да са противоположни.

Вече имаше опити да се размени съветският уран, само че това не се получи добре - чак до прекъсване на реакторите, отбелязва Иван Андриевски, първи вицепрезидент на Руския съюз на инженерите.

Това показаха и американски специалисти още през 2022 година

Ако Русия спре да доставя обогатен уран, ще зародят проблеми, споделиха Мат Боуен и Пол Дабар, научни сътрудници в Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет, в публикация за “Хил ”.

„ Това може да докара до прекъсване на реактори и като се има поради, че нуклеарната сила съставлява повече от 20% от потенциала в някои елементи на страната, цените на електрическата енергия ще скочат даже по-високо от днешната инфлация “, пишат учените.

Няма мощности

В Съединени американски щати, преди всичко, разчитат на личния си потенциал. В изявление за “Файненшъл Таймс ” ръководителят на най-големия снабдител на уран УРЕНКО Борис Шухт увери, че страната разполага с задоволително запаси, с цел да размени съветския импорт.

Но наподобява, че е бил пожелателно мислене. Заводът в Ню Мексико, благосъстоятелност на британско-германско-холандския консорциум УРЕНКО, е може би единственото оборудване за обогатяване на уран, останало в Съединени американски щати. Капацитетът му очевидно не е задоволителен.

Факт е, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики американците разчитаха на съветски импорт. През това време личната ни нуклеарна промишленост изпадна в крах. В Съединените щати има към 100 нуклеарни реактора. Потреблението на уранов концентрат е 25 хиляди тона годишно. Русия, Казахстан и Узбекистан обезпечават към половината.

Конгресът, по искане на Байдън, утвърди 2,72 милиарда $ за разширение на потенциала. Но това е муден развой.

Така УРЕНКО желае да влага в фабрики за произвеждане на гориво за атомни електроцентрали с ниска мощ. Сега се създава и доставя на пазара единствено от Русия. Тази година чакат 900 кг, въпреки през предходната да реализираха едвам 20.

Освен това технологиите за преправка и регенериране на нуклеарно гориво за понижаване на зависимостта от външни доставки са комплициран и спорен въпрос със обилни механически и регулаторни спънки.

Съмнителни други възможности

Също по този начин не е елементарно с различни снабдители.

Канада, Австралия и Казахстан биха могли евентуално да запълнят празнината. Това обаче ще изисква нови съглашения, плюс това има геополитически опасности, споделя Александър Стрелников, създател на руско-китайската транспортна компания “Рустрансчайна ”.

Русия е измежду първите четири страни по доказани ресурси от уран с дял от девет %. Австралия има 28%, Казахстан – 15, Канада – 10.

„ Въпреки че в Русия не се добива доста уран (около 3000 тона), това се компенсира от развита инфраструктура за обогатяване, преправка, изключителни научни пълномощия и неповторим човешки капитал – челният съставен елемент на ръководството на нуклеарните стратегии “, акцентира Вадим Петров, Държавен Секретар на Екологичната камара.

Ясно е, че Казахстан и Канада ще усилят доставките, а американците ще влагат в лични минни предприятия. Но всичко това лишава време, както и обилни структурни промени, които ще се отразят на енергийната сигурност, продължава анализаторът.

Съединени американски щати се пробват да усилят покупките от Европа. Така миналогодишният импорт от Англия се е нараснал с 28%. А Франция внесе уран за съвсем 320 милиона $ (през 2022 година - единствено два милиона). Германия е и измежду първите пет най-големи експортьори. В същото време, съгласно Евроатом, самият Европейски Съюз получава 97% от естествения си уран от Казахстан, Нигер и Канада.

„ И в случай че американците принудят Европа да забрани съветското гориво, тогава 20-25% от атомната енергетика ще понижи производството на половина или изцяло. Разбира се, ще зародят заобиколни решения, само че цената ще се усили - най-малко с 10 % “, – добавя Стрелников.

Оставиха малка врата

Поскъпването на урана ще усили разноските за атомни електроцентрали и други уреди, които употребяват нуклеарно гориво.

„ Друг фактор е забавянето на зелените планове е един от аспектите на прехода към по-екологични източници. И най-после, при положение на дефицит на уран или замяната му с въглища и природен газ, съществува риск от недостиг на енергийни запаси и ускорена инфлация “, споделя Денис Астафиев, създател на капиталовата компания “ШеърсПро ”.

Американските управляващи настояват, че съвсем всички атомни електроцентрали са обезпечени с гориво за идващите години. Но съгласно самостоятелни анализатори запасите ще стигнат единствено за година и половина. Не е изненадващо, че внимателно е оставена малка врата в закона. Покупките от Русия могат да бъдат обновени, в случай че други източници не са налични.

Икономистите също по този начин показват, че броят на страните медиатори, които ще препродават съветски уран на Съединени американски щати, ще се усили (както се случи, откакто Западът „ отхвърли ” петрола). Такъв успореден импорт, несъмнено, няма да е на ниска цена.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13629Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед6841Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед2486Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед3123Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед2614Татяна Дончева-Водач в 4 МИР- В.Търново: Икономиката и енергетиката са основни цели на " ЛЕВИЦАТА! " Алтернативен Поглед116643Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избо </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР