По информация на организацията, годишно у нас се раждат около

...
По информация на организацията, годишно у нас се раждат около
Коментари Харесай

С грижа за най-мъничките: Как кенгуру-грижите лекуват недоносени...

По информация на организацията, годишно у нас се раждат към 6500 недоносени деца – 10-12% от новородените. " За страдание по време на коронавирус пандемията и по-късно виждаме затихване на кенгуру-практиките. Среща се по-скоро като изключение, в сравнение с като рутинна процедура от лекуването, както би трябвало да бъде ", означи пред БНР-Радио София Маргарита Габровска от фондация " Нашите недоносени деца ", експерт по ранно детско развиване.

 

Ползите са освен за бебетата, а и за техните родители, вметна Габровска, представена от БНР.

 

Температурата на детето по време на контакта кожа-до-кожа се поддържа сполучливо от тялото на родителя, а сърдечният му темп и дихателна активност се стабилизират. Подобряват се сънят и наддаването на тегло и се понижават феталният дистрес и болката.

 

Близостта с родителите подкрепя развиването на мозъка и нервната система.

 

Кенгуру-грижите спомагат за понижаване на продължителността на болничния престой и потребността от скъпи здравни интервенции.
Участието на родителите в грижите за бебето им дава опция да изградят по-добра връзка с детето си, намалява прекарванията на горест и паника и улеснява работата на медицинския личен състав.

В някои лечебни заведения има обособени фамилни стаи и кътове за кенгуру-грижи.

У нас неведнъж се счита, е към 30 минути контакт кожа-до-кожа са задоволителни, само че по този начин и бебето, и родителите се лишават от най-основни изгоди, добави още специалистът. 

 

Габровска предложи кенгуру-грижата да продължава най-малко 2 астрономически часа и да се поставя всеки ден. В Швеция родителите и роднините имат обвързване за такива грижи, които в първите дни след раждането стигат до 24 часа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР