На 21-ви май православната църквата почита паметта на Свети Константин

...
На 21-ви май православната църквата почита паметта на Свети Константин
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Свети Константин и Елена

На 21-ви май православната църквата уважава паметта на Свети Константин и Елена. Това е последният пролетен празник, чиято обредност към този момент подсеща за настъпващото лято.

Българският народ свързва този ден с игрите по огън - нестинарството. В този ден се преплитат християнският празник, почитащ Свети Константин и Елена, и античните обичаи на вървене по огъня. Народната традицията е непокътната и до момента в някои региони в истинския си тип, а намного места се извършва като атракция за туристите.

Приготовленията за празника стартират няколко дни преди деняна Свети Константин и Елена, когато се събиратсредства за общ курбан, а също и за разчистване и коригиране на изворите и кладенците на селото. На площада авансово се приготвя огромна клада от дърва. Вечерта се възпламенява огромен огърн, всички са се събрали към него и слушат хороводни мелодии, предопределени за обреда.

Когато запаленият огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около мястото се извиват хората, а отпред се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са дами. Вярва се, че влезлите в жаравата изпадат в положение, в което могат да изрекатпророчески думи. Ритуалният им танц трае няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата софра с приготвения курбан.

Този ден е обвързван и с различен бит. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра стопанка и ще роди доста момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат посетители.
Според поверието, Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и по тази причина през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.
На този празник имен ден имат всички с имената Константин, Елена и техните производни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР