За се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се

...
За се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се
Коментари Харесай

Пак обрат с пенсиите! Парламентарната комисия отхвърли увеличение...

" За " се оповестиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, само че защото останалите не участваха в гласуването, решение не беше признато.

 

Част от депутатите от комисията дефинираха днешното ѝ съвещание, както и плануваното за на следващия ден съвещание на Народното събрание като " безсмислени ".

 

Очаква се на следващия ден да се състои парламентарно съвещание, на което депутатите да обсъдят проблема за осъвременяване на пенсиите.

 

Заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни, че според настоящото законодателство, единственият орган, който извършва бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) е Национален осигурителен институт и това 11 процентно осъвременяване се съдържа кардинално и в наредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 година

" От размера на пенсията зависи поредност заплащания, които са обезпечени от страната и в този смисъл няма догадка и не е съществувала догадка пенсиите за застрахователен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с разнообразни размери ", означи още Лазаров.

" Няма никакви дейности и законов механизъм, посредством който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати, сподели още той. Компетентният орган е взел своето мнение по предложение на министъра на труда и обществената политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11% ", добави Лазаров.

Той посочи, че персоналното му мнение е, че „ очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график в този момент и това очевидно оказва въздействие “. Министерството на труда и обществената политика и Национален осигурителен институт постоянно са ползвали прецизно нормативната уредба в региона на пенсиите и е работил правилото за по-благоприятно влияние за пенсионерите, добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова сподели, че дейностите на Национален осигурителен институт във връзка подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт са обичайни и общоприети всяка година. Написала съм събитията, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, по този начин, както е редно да се случи. Ако тази докладна бележка беше прочетена деликатно, това щеше да бъде ясно на доста от вас, както и на вносителите на актуалното предложение, само че никой не ме потърси, с цел да се запознае с претекстовете, добави тя. Експертите на Национален осигурителен институт и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и все още те демонстрираха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната бележка е разказано, че са в размер на 11% на база на планирани данни, уточни още Караиванова.

Мария Минчева, ръководител на Народно събрание на Национален осигурителен институт уточни, че Надзорният съвет се състои от еднакъв брой представители на страната от разнообразни министерства и представители на обществените сътрудници. Днешното съвещание на парламентарната комисия, откакто към този момент Надзорният съвет на Национален осигурителен институт одобри осъвременяването, също би могло да бъде обект на полемика, сподели още тя.

Миналата седмица Надзорния съвет на Национален осигурителен институт утвърди нарастването на пенсиите да бъде с 11%.Надзорният съвет е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите, напомни тогава министърът на труда и обществената политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно Народното събрание да има изключително съвещание по въпроса. По думите му решението на Надзорния съвет е дефинитивно и той е органът, който ръководи средствата на Национален осигурителен институт. Не смятам, че е належащо народните представители и изобщо политиците сега да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган, разяснява още министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР