Тежко бедствие в Карловско заради поройните дъждове и силни води,

...
Тежко бедствие в Карловско заради поройните дъждове и силни води,
Коментари Харесай

Кметът на Карлово: Бедстващите хора в цялата община са между 45 и 60 човека

Тежко злополучие в Карловско поради поройните дъждове и мощни води, които не престават да прииждат от Средна гора. Скъса се дигата на р.Стряма. Под вода са селата Богдан и Каравелово.

Хеликоптер изтегля бедстващите. Тежка е ситуацията и в Розино и Столетово, както и в още три села. Няма починали и потърпевши хора. Залети са домове, дворове и пътища. Има отнесени и потопени мостове. В засегнатите места няма ток, а връзките са извънредно сложни. Полиция, пожарна и военни са накрак от сутринта в помощ на бедстващите. Подбалканският път е непристъпен. Прекъснати са и жп линии.

В откъснатото от света и изцяло залято село Богдан има бедстващи хора от 50 къщи.

" Най-важното е, че няма починали хора ", сподели пред Българска национална телевизия кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

" Приключваме акцията по извеждане на хора от наводнените къщи, които не могат сами да го създадат. Осигурили сме храна и заслон. Заедно с армията, пожарната, работим ръка за ръка. Бедстващите хора в цялата община - това са Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово са сред 45 и 60 индивида. Най-тежко е ситуацията в Богдан, по-късно Каравелово, Столетово. Чака ни най-малко месец почистване. Имаме доста работа, уповавам се на доброволци, на помощ. Откъснати сме, тъй като река Стряма скъса един от мостовете, който ни свързваше. Друга по-малка река, която стана голям кален поток, скъса други два моста в село Каравелово. С командира на бригадата ген. Дечков обмисляме слагането на краткотраен пост. Наблюдаваме всички мостове на Стряма, към момента не е преляла, само че в случай че прелее, евентуално ще бъде затворен за придвижване ", сподели Кабаиванов.

Ситуацията в Каравелово е доста тежка. Има бедстващи хора, до които не сме съумели да стигнем, съобщи за Българска национална телевизия кметът на селото Славка Червенкова.

" Второто течение, което мина по реката, ни донесе доста трудности - дървета, коли, ужасно доста вода. Опитваме се по всевъзможен метод и с военните, и с лодки да стигнем до хората, само че течението е доста мощно и има къщи на хора, до които няма по какъв начин да стигнем ", сподели тя.

Около 50 къщи са бедстващи. Хората са предизвестени да се качат на таваните на къщите си, до момента в който дойдат спасителите. Течението стартира да понижава и се чака да стигнат до тях с лодки. Каравелово е откъснато поради скъсани мостове.

Червенкова сподели за Българска национална телевизия, че самата тя е потърпевша в опита си да избави стара жена. Железа са я блъснали в краката, откакто вълната я бутнала и е паднала във водата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР