Със засилването на боевете в източния украински регион Донбас Киев

...
Със засилването на боевете в източния украински регион Донбас Киев
Коментари Харесай

Градът умира. Как живеят хората в окупирана Южна Украйна

Със усилването на боевете в източния украински район Донбас Киев, че Москва възнамерява да организира референдум за самостоятелност в следените от Русия елементи от Запорожка и Херсонска области през идващите седмици.

Инсценирано гласоподаване в отчасти окупираните райони може да има за цел оповестяването на така наречен „ Херсонска национална република “. Ако се случи, то би било сходно на това, което Кремъл направи през 2014 година в Луганск и Донецк, преди да ги разгласи за част от Русия през февруари.

Подобен ход може също да даде опция на Москва да стартира да притегля локални мъже, които да се бият на страната на Русия, както към този момент се случи в следени от сепаратистите елементи с мъжете на възраст от 18 до 65 години.

„ Вярвам, че всеки референдум, който ще се организира на територията на Херсонска област, ще бъде противозаконен, тъй като Херсонска област е Украйна “, кметът на Херсон Игор Колихаев в изявление за Current Time.

В окупираните региони в Южна Украйна Русия смени кметовете със симпатизанти на Москва. Единственото изключение е Колихаев, на който е позволено да продължи да ръководи община Херсон в сходство с украинското законодателство.

Градът, в който допреди войната живеят близо 300 000 души, падна при започване на войната и е един от дребното районни центрове, над които Москва е получила надзор след нахлуването си на 24 февруари.

Много фамилии са напуснали, с цел да избягат от съветската окупация и от бойните дейности в региона. Колихаев счита, че към 40 % от популацията на града е избягало.

Руските сили към този момент са основали своя щаб в града и са получили достъп до база данни с локални поданици, които са се били против подкрепяните от Кремъл сили в Донбас от 2014 година Колихаев споделя, че над 200 души са изчезнали по отношение на това, че имената им са в листата. По негови думи в града е настъпила атмосфера на раздразнителност и боязън, защото съветските сили са открили сменящи се контролно-пропускателни пунктове и са лимитирали някои хора да изоставен.

„ В момента има безпокойствие у хората, тъй като [руските сили за сигурност] постоянно имат на разположение описи с имена и номера на регистрационните табели, което води до обиски “, сподели Колихаев. "В 17 часа на процедура няма никой [по улиците]. Градът умира [и] става все по-празен. "
Окупирана Украйна
Колихаев споделя, че не е осведомен със периоди за гласоподаване и Москва не е коментирала обществено проектите за референдум или какво има намерение да направи с огромната територия, която държи в Херсон и Запорожие. Но предизвестията от Киев и последните изказвания на съветски публични лица сочат към по-широки упоритости на Москва.

Изпълняващият длъжността пълководец на Централния боен окръг на Русия Рустам Минекаев беше представен от публични държавни медии на 22 април, че цялостният надзор над Южна Украйна е стратегическа цел за Москва и даже ще има за цел да свърже с проруския молдовски отцепен район на Приднестровието.

Руската държавна организация РИА Новости интервюира Дмитрий Белик, член на съветския парламент, и Ейваз Умеров, промосковски водач на кримските татари. И двамата приканват за усвояване на следените от юг територии в Русия като уголемен федерален окръг на Крим, който Кремъл нелегално анексира през 2014 година, откакто провежда там референдум.

Постигането на тези цели освен ще изисква от Русия да успее в новата си тактика за обграждане на украинските сили в Донбас, само че и да може да завземе крайбрежните региони на Николаев и Одеса, нещо, което доста анализатори и западни военни чиновници считат за малко евентуално поради неуспехите на съветските сили до момента.

Въпреки това изявлениятадвамата съветски политици демонстрират планове за още по-тежки сражения в Украйна. Те идват, откакто кметът на Мариупол упрекна Русия, че е укрила доказателства за „ безчовечен “ военни закононарушения, като е погребала телата на до 9 000 цивилни в всеобщи гробове. Твърденията са подкрепени от сателитни фотоси на американската компания Максар.

Мариупол е обект на обстрели, бомбардировки и улични боеве от началото на войната. Руските управляващи настояват, че градът е под техен надзор, макар дребен брой украински бойци и цивилни, укриващи се в металургичния цех "Азовстал ".

В изявление за Current Time Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Владимир Зеленски,, че приема неотдавнашните изказвания на съветски военни за управлението на огромни региони на юг като „ агитация “.

По негови думи Кремъл се стреми да завладее избрани военни цели след крах в първата фаза на войната. „ Разбира се, те ще се опитат да измислят някои нови сюжети, [но] всичко това единствено ще ескалира спора и ще продължи войната “, споделя Подоляк.
Предупреждения за "филтрационни лагери “
Засилените бойни дейности и по-ясни политически цели, декларирани от съветски представители на властта, също провокираха нови опасения от страна на Киев, че съветските сили принудително реалокират украински жители в Русия.

Украинското държавно управление твърди, че повече от 878 000 негови жители са били превозени в Русия от обсадени и очукани градове, където са били откарани в по този начин наречените „ филтрационни лагери “ в следени от сепаратистите елементи на Украйна, а по-късно са били откарани на съветска територия.

Украинци разказват пред RFE/RL и други медии лагерите, които действат като тип центрове, в които се вземат пръстови отпечатъци, хората са снимани и разпитвани, като по-късно съветски чиновници по сигурността им лишават документите.

Руските управляващи отхвърлят да са премествали принудително украинци срещу волята им. Докато някои бежанци споделят, че са отишли в Русия, тъй като други пътища за бягство към Западна Украйна са били прекратени, други споделят, че са били принудени от съветски войски да заминат в по-далечни елементи на Русия и не могат да изоставен заради конфискувани документи или логистични проблеми.

Людмила Денисова, омбудсман на Украйна за правата на индивида, споделя пред Current Time, че е била в контакт с доста украинци, които са били доведени в Русия. Тя работи с групи за правата на индивида в страната, както и с интернационалните организации, с цел да помогне на украинци да стигнат до Западна Украйна или страни в Европейски съюз.

Денисова предизвестява също, че има сведения за от ден на ден случаи на украинци, които са били разбитвани от силите за сигурност по отношение на възгледите си за войната и по-късно отвеждани, в случай че управляващите преценяват, че позицията им е прекомерно проукраинска.

„ Ако нашите жители не преминат теста, те биват етикетирани като „ неприятни детайли “ и се изпращат другаде в Донецк, където към този момент не знаем каква е ориста им “, сподели Денисова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР