Автентична опозиция или социалисти на две скорости? След като Корнелия

...
Автентична опозиция или социалисти на две скорости? След като Корнелия
Коментари Харесай

Дворцов преврат. Как ще се държи БСП в парламента след оставката на Нинова

Автентична съпротива или социалисти на две скорости? След като Корнелия Нинова се отдръпна от лидерския пост, в Българска социалистическа партия най-сетне се вижда някакво „ размърдване “. Как ще се отрази това на държанието ѝ в новия парламент?

От изборите насам в Българската социалистическа партия ( Българска социалистическа партия ) текат промени. Приключи 8 -годишното ръководство на Корнелия Нинова , при което партията загуби стотици хиляди гласове, а хора от близкото обграждане на някогашната лидерка започнаха да ѝ опонират.

Това се очакваше от дълго време, откакто Българска социалистическа партия се сви първо до четвърта, а след това и до пета политическа мощ в Народното събрание (НС) при последните няколко вота. Не доста от дълго време тя беше втора по величина.

На 9 юни обаче Българска социалистическа партия записа рекордно невисок резултат от едвам 150 хиляди гласа. Нинова, а социалистите си избраха и започнаха да чертаят тактика за държанието си в 50-ото Народно събрание.

Заради ниския си резултат Българска социалистическа партия има доста малко депутати - под 20 от 240 . За съпоставяне, в 44-ото Народно събрание, излъчено след изборите през 2017 година , Българска социалистическа партия имаше 80 .

Сегашният парламент обаче като цяло е фрагментиран. Разделен е на 7 обединения: ГЕРБ с 68 депутати, Движение за права и свободи с 47, ПП-ДБ с 39, „ Възраждане “ с 38, Българска социалистическа партия с 18 - откакто изключи близкия до Нинова народен представител Калоян Методиев, „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ) с 16 и „ Величие “ с 13.

За болшинство от 121 гласа са нужни най-малко 3 от тях. Затова даже партии и обединения с по-малка тежест могат да се окажат значими.

Може ли Българска социалистическа партия да бъде една от тях и по какъв начин ще се държи в Народното събрание?

Ето отговорите.
Какво се случва на върха
Корнелия Нинова поради „ пагубните резултати “ на Българска социалистическа партия на изборите. Миналата събота се организира Национален съвет (пленум) на партията, който взе няколко съществени решения:
досегашният заместител на Нинова Атанас Зафиров стана краткотраен водач до провеждането на нов избор през есента; Борислав Гуцанов беше определен за ръководител на парламентарната група;БСП реши да не поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ или Движение за права и свободи.

Вместо Гуцанов се очакваше Георги Свиленски да бъде определен за ръководител на групата в Народното събрание. Той е доста непосредствен до Нинова и беше нейната номинация за поста.

Пленумът обаче реши друго. Зад Гуцанов се сплотиха основни лица на партията като определеният за евродепутат в този момент Кристиян Вигенин и Владимир Москов , както и Зафиров. Всички те до момента бяха част от най-близкото обграждане на Нинова.

Според анализаторите Страхил Делийски и Теодор Славев в партията тече „ дворцов прелом “.

„ Тези, които през днешния ден се самообявяват за лицата на смяната в Българска социалистическа партия, доскоро бяха хората, които твърдо стояха зад Нинова “, сподели за Свободна Европа Делийски, политолог от Софийския университет.

По думите му има „ някакво размърдване “, откакто Нинова, която до неотдавна изглеждаше „ бетонирана на върха “, към този момент е свалена оттова.

Знак за това беше и решението за изключване на Калоян Методиев от парламентарната група. Методиев стана народен представител с помощта на Нинова, която влезе в Народно събрание от листата на Българска социалистическа партия в Благоевград и по този начин освободи място за него в София.

По думи на Гуцанов Методиев е персонално препоръчан за претендент от някогашната лидерка. Преди това е бил неин консултант, а при започване на 2000-те години е ръководител на младежката конструкция на Съюз на демократичните сили - главния съперник на Българска социалистическа партия тогава.

Единственото предложение на Нинова, което пленумът одобри, беше Драгомир Стойнев да бъде зам.-председател на Народно събрание от Българска социалистическа партия.

От години в разнообразни изявления се твърди, че той е непосредствен до водача на Движение за права и свободи Делян Пеевски , глобен за корупция от Съединени американски щати и Англия .
Колко изгубиха социалистите
Нинова оглави Българска социалистическа партия през 2016 година и от този момент резултатите на партията падат. Ако на изборите за парламент през 2017 година Българска социалистическа партия имаше 955 490 гласа, на 9 юни поддръжката за нея се сви до 151 560 гласа.

Освен стотици хиляди гласове, Българска социалистическа партия изгуби и доста разпознаваеми фигури, които влязоха в спор с Нинова и бяха изключени от партията. В резултат се нароиха по-малки леви обединения като коалиция „ Левицата “ и „ Солидарна България “ , които в допълнение раздробиха вота.

Нинова подаде оставка през 2019 година , само че я отдръпна. Отново през ноември 2021 година , само че социалистите.
Как ще се държи Българска социалистическа партия в Народното събрание
В Народното събрание „ Българска социалистическа партия сигурно ще се самопровъзгласи за съпротива “, споделя Славев. Това към този момент се вижда от поръчката ѝ да не поддържа ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Българска социалистическа партия сигурно ще се самопровъзгласи за съпротива.
„ Групата на партията е прекомерно дребна, с цел да има упоритости за нещо друго “, прибавя Славев.

За държанието ѝ в Народно събрание може да се съди по първото гласоподаване - това за ръководител на Народното събрание. Това е значим миг, тъй като обрисува вероятните болшинства.

В сряда, по време на първото съвещание на новия парламент, се организираха 2 несполучливи вота за началник на Народно събрание. Основните претенденти бяха Рая Назарян от ГЕРБ (с поддръжката и на ДПС) и Петър Петров от „ Възраждане “. Българска социалистическа партия не поддържа никоя кандидатура, не издигна и своя.

Славев споделя, че все пак не е изключено Българска социалистическа партия да поддържа болшинството, което вероятно ще се заформи. Очакванията са то да бъде сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Още за това - по-късно.
Има ли късмет да се раздели на две
Появиха се изказвания, че има опция парламентарната група на Българска социалистическа партия да се раздели на две поради протичащото се в партията.

Малко евентуално е това да се случи официално, считат анализаторите. По-скоро може да има вътрешно разединение сред „ ниновисти “ и „ антининовисти “, само че то да бъде в границите на една група, споделя Делийски.
Възможно е да гледаме Българска социалистическа партия „ на две скорости “.
„ Възможно е да гледаме Българска социалистическа партия „ на две скорости “, прибавя Славев.

Това значи депутатите да не работят в единение и от време на време да гласоподават по друг метод.

Тази догадка е от голяма важност, без значение от дребния брой депутати на групата. При някои решения в Народно събрание обособени гласове могат да се окажат решаващи, изключително при липса на монолитно болшинство.
Може ли да поддържа кабинет на ГЕРБ
Формално Българска социалистическа партия няма да поддържа кабинет с мандат на ГЕРБ или Движение за права и свободи, споделят наблюдаващите. Такова решение взе пленумът на партията.

„ На този стадий по-скоро ще се тръгне към вслушване в това решение “, споделя Делийски.

Дори при вътрешно разделяне на парламентарната група не се чака част от нея да гласоподава за кабинет на ГЕРБ.

Има обаче и други способи, по които Българска социалистическа партия би могла да поддържа бъдещо болшинство.

„ Може да следим необичайно държание - излизане от пленарната зала, с цел да падне кворумът, и други парламентарни хватки, които да покажат колаборация “, споделя Славев.

Той чака сходни дейности най-много към основни решения, които изискват повече от 121 гласа - да вземем за пример избор на членове на антикорупционната комисия и на Висшия правосъден съвет, за които след последните промени в Конституцията са нужни 2/3 , а освен половината от гласовете в Народното събрание.
Какво следва за партията
Зафиров е единствено краткотраен ръководител на Българска социалистическа партия. Предстоят цялостни избори за всички нейни структури - в това число за водач. Никой представител на Българска социалистическа партия още не е споделил сигурно, че ще се кандидатира за него, в това число самата Нинова.

Не е несъмнено и дали тя има право да го направи, защото уставът на Българска социалистическа партия не разрешава повече от 2 поредни цялостни мандата.

Според Делийски има 3 вероятни сюжета за бъдещето на партията:
„ нулиране “ поради вътрешни междуособици;„ преодоляване “ от президента Румен Радев за негов възможен политически проект;реформиране и консолидация с други леви организации.

Гуцанов към този момент даде знак, че Българска социалистическа партия ще се опита да възвърне връзките си с президента Радев. Той беше определен за двата си мандата с поддръжката на социалистите, само че имаше различия с Нинова.

Твърди се, че Радев може да оглави собствен политически план. Самият той сподели в деня на изборите, че в случай че се вършат „ безпринципни обединения “, появяването на опция ще бъде неизбежна. Обвързване с план на Радев би било рисково за Българска социалистическа партия, споделя Славев.

Новото управление на партията към този момент изпрати апел за обединяване и към „ всички незаслужено изгонени “ от нея, както и към други леви партии и организации.

Не е наложително обединяването на Българска социалистическа партия с тях да усъвършенства положението на партията, споделя Славев.

Според него за излизането на Българска социалистическа партия от черната дупка са нужни коренно нови политики и нови хора, които да ги постановат. В противоположен случай партията ще върви „ към учебниците по история “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР