В понеделник президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи

...
В понеделник президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи
Коментари Харесай

Румен Радев започва консултации. Първите срещи са с ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ

В понеделник президентът Румен Радев стартира съвещания с парламентарните групи на първите три политически сили в Народното събрание – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

Срещите на президента с партиите стартират, откакто в четвъртък за ръководител на 50-ия парламент с гласовете на личната си партия, Движение за права и свободи и „ ИТН “ (ИТН) .

През предходната седмица от за сформиране на кабинет. В тях присъединяване взеха единствено представители на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, а останалите партии в Народното събрание отхвърлиха да договарят с партията на Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ, която ще получи от президента първия мандат за сформиране на държавно управление, на няколко пъти сподели, че „ не е оптимист “ за сформиране на кабинет. Той упрекна за това всички партии, които отхвърлиха да договарят с излъчените от него хора. Борисов към този момент сложи няколко условия за съставяне на кабинет:
Премиерът да е от ГЕРБКабинетът да бъде доминиран от министри на ГЕРБМинистрите на външните работи и защитата да са от ГЕРБ
След ГЕРБ получи 68 депутати, следвана от Движение за права и свободи с 47 , ПП-ДБ с 39 , „ Възраждане “ с 38 , Българска социалистическа партия с 19 , Има Такъв Народ с 16 и „ Величие “ с 13 .

Освен Борисов най-настоятелен за сформиране на кабинет е съпредседателят на Движение за права и свободи и глобен за корупция Делян Пеевски . След изборите той неведнъж изиска сформирането на „ устойчиво “ държавно управление. Той изиска също такова държавно управление да бъде формирано с поддръжка „ евроатлантическите партии “ т.е. ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

Заедно ГЕРБ и Движение за права и свободи имат 115 депутати, само че са им нужни още шест гласа, с цел да излъчат държавно управление.

ПП-ДБ изрично отхвърли да поддържа държавни управления с мандата на двете партии, а водачите ѝ споделиха, че обединението им ще остане в съпротива.

Има Такъв Народ, която поддържа Рая Назарян за ръководител на Народното събрание,, с цел да сформира „ експертно държавно управление “. Лидерът на партията Слави Трифонов сподели, че няма да поддържа препоръчани кабинети с мандатите на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Третият мандат беше изиска и от " Възраждане ", чийто водач Костадин Костадинов сподели, че в случай че получи опция, ще предложи кабинет на всички партии без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов сподели, че партията му би разговаряла с " Възраждане ". Все отново сходен вид за държавно управление наподобява малко евентуален поради огромните разлики сред останалите партии.

Президентът Румен Радев е задължен да връчи първите два мандата за сформиране на държавно управление на първите две политически сили – ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако те не съумеят да съберат поддръжка за препоръчаните от тях държавни управления, президентът връчва третия мандат на партия, която самичък си избере.

Последните два постоянни кабинета в България – на Кирил Петков и на Николай Денков, бяха излъчени с мандатите на Политическа партия и на ПП-ДБ. От 2021 година насам ГЕРБ получи мандат пет пъти, само че нито един път даже не внесе за гласоподаване, препоръчан от партията кабинет.

Кабинетът на Денков беше формиран с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ и беше подкрепян от Движение за права и свободи. След 9 месеца ръководство Денков, само че договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха и това докара до следващите предварителни избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР