Съд в Черна гора осъди двама руснаци за подготовка на

...
Съд в Черна гора осъди двама руснаци за подготовка на
Коментари Харесай

Черна гора осъди задочно двама руснаци за подготовка на преврат

Съд в Черна гора осъди двама руснаци за подготовка на държавен прелом. 
 Заподозрян за несполучливия прелом в Черна гора съветски разузнавач е пътувал постоянно до България
Едуард Шишмаков и Владимир Попов (според други данни Моисеев) са наказани надлежно на 15 и 12 години затвор. 

Властите на Черна гора ги оповестиха за чиновници на съветското военно разузнаване ГРУ. Публикации в медиите също свързват двамата с съветското разузнаване. Bellingcat и The Insider оповестиха, че той живее в Москва в къща, прилежаща на дома на Александър Мишкин (известен още под името Александър Петров) - един от обвинените за отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал. 

Разследването на Bellingcat и The Insider сподели, че сред 2013 и 2016 година Моисеев е пътувал постоянно до България, само че не е известно какво тъкмо е правил у нас. Пътуванията му в България през 2015 година съответстват с момента, в който най-малко двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са открили своя база у нас.

Според прокуратурата държавният прелом е трябвало да стане на 16 октомври 2016 година - в деня на парламентарните избори в страната, а задачата му е била да се спре присъединението на Черна гора към НАТО. 

Изборите завоюва партията на сегашния президент Мило Джуканович и нейните съдружници, а страната се причисли към Алианса през 2017 година

Съдът разгласи, че от началото на 2016 година до 18 октомври 2016 година Шишмаков и Попов са организирали незаконна група на територията на Черна гора, Сърбия и Русия, като Шишмаков е бил водач на групата. Той е имал два паспорта, един от които е бил с подправени данни. 

В основата на делото са показанията на сръбския националист Александър Синджелич, който описа в детайли по какъв начин Шишмаков и Попов са му дали пари за организацията на преврата, само че през март ненадейно се отхвърли от показанията си. В изявление тогава той сподели, че двамата са желали да провеждат митинг и той не иска хора да влизат в пандиза " поради политиката ".

Според прокуратурата Шишмаков и Попов са платили на Синджелич 200 000 евро, с цел да вербува до 50 души и за купи оръжие. 

В първичните си показания Синджелич споделя, че двамата са се показали за съветски националисти, само че са дали да се разбере, че имат връзка със спецслужбите. Планът им бил в заложен час 500 души да се разделят на три групи, като хората в първата ще се опитат да влязат в Народното събрание облечени в полицейски униформи, втората група ще се смеси с митинга на опозицията, а третата ще се концентрира върху полицията. 

Втората група е трябвало да даде старта на преврата, като провокира вълнения и завземе Народното събрание. Очакванията са били след преврата властта да отиде в ръцете на просръбската и проруската съпротива и да спрат влизането на Черна гора в НАТО. 

Обвинението е приложило фотоси, направени от спецслужбите, на които е запечатана срещата сред Шишмаков и Сиджелич в белградски парк, както и преписка сред обвинените.

По същото дело са наказани още 14 души, измежду които водачите на " Демократичен фронт " Андрия Мандич и Милан Кнежевич - и двамата получиха по 5 години затвор. 

Сред обвинените е още някогашният началник на сръбската жандармерия - военачалник Братислав Дикич, който е наказан на 8 години затвор. Другите подсъдими са получили от година и половина до седем години затвор, а Кристина Христич е наказана условно. 

В отговор на обвиняванията за връзка на Шишмаков и Попов с съветското военно разузнаване Кремъл разгласи, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други страни. " Заявяваме, че не може и дума да става за връзка на Москва и съветските управляващи към вътрешни събития на Черна гора ", сподели през 2017 година представителят на Владимир Путин Дмитрий Песков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР