НАТО не е искал от България да разшири военната помощ

...
НАТО не е искал от България да разшири военната помощ
Коментари Харесай

Главчев и Столтенберг: Помощта за Украйна не може да има алтернатива, но без НАТО да се въвлича в конфликт

НАТО не е желал от България да разшири военната помощ за Украйна. Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев след среща на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Българска национална телевизия.

Помощта за Украйна не може да има опция, безапелационни са Главчев и Столтенберг. Тя обаче би трябвало да става с мисълта да не бъде замесен НАТО в спора.

Според Йенс Столтенберг поразяването на военни цели отвън територията на Украйна е законно и сътрудниците от НАТО би трябвало да внимават, когато постановат ограничавания за потреблението на дарени от тях оръжия, с цел да не се окаже по този начин, че Украйна да не може да се пази.

На идната среща на НАТО във Вашингтон ще бъде разисквана концепцията Алиансът да има по-голяма координационна роля в помощта за Киев.

" България дава невиждана помощ на Украйна. Когато войната стартира, Русия искаше да завземе Украйна за няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна при започване на войната да бъде съветска. Украйна удържа съветските агресори, само че това, което вършим, обективно се вижда, че не е задоволително. Нашата поддръжка би трябвало да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. НАТО би трябвало да има по-голяма роля в координацията на тези помощи. На срещата във Вяашингтон би трябвало да се договорим за по-голяма координационна роля на НАТО в помощта за Украйна. Да има по-голяма отчетност и по-силно институционализирана рамка на нашата поддръжка, тъй че да даваме обещания, които да могат да бъдет изпълнени.

Подкрепяме Украйна освен поради трагдията на украинския народ. Искаме Украйна да завоюва, тъй като в противоположен случай това е заплаха и за нас. Путин би трябвало да зане, че е в полза на нашата сигурност да поддържаме Украйна. Затова чакаме водачите в НАТО да продължат поддръжката за Украйна ", съобщи Столтенберг.

Темата за изпращане на български бойци в Украйна е характерен образец за хибридна офанзива и дезинформация, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев след среща на четири очи в Министерски съвет с генералниятсекретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Никога не е обсъждана такава тематика във формат на НАТО, не е обсъждана и през днешния ден. Така че българските жители могат да бъдат спокойни - няма тематика за изпращане на български бойци в Украйна ", увери Главчев.

Помощта за Украйна не може да има опция, безапелационни са Главчев и Столтенберг. Тя обаче би трябвало да става с мисълта да не бъде замесен НАТО в спора.

Основната цел на НАТО не е да води война, а да предотврати войната. Силни сме, тъй като сме обединени. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

„ НАТО е най-силният и сполучлив съюз в историята, тъй като ни сплотява, оказва помощ ни да се развиваме и приспособяваме, когато светът се трансформира. Днес живеем в рисков свят и би трябвало да отговорим на това “, сподели Столтенберг.

Той акцентира, че главната цел на НАТО не е да води война, а да предотврати войната.

„ Атаката против един е офанзива против всички “, предизвести генералният секретар.

Столтенберг приветства делегацията на най-новия член на Алианса - Швеция.

Генералният секретар означи, че Русия употребява експанзия и мощ против Украйна, Грузия и Молдова.

Йенс Столтенберг осъди поддръжката на Китай за Русия със артикули с двойна приложимост - гражданска и военна.

Той порица и ролята на Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за съветската войска.

Във връзка с казаното, Столтенберг прикани за затвърждаване на партньорството сред НАТО и демокрациите в Азиатско-тихоокеанския район.

Той акцентира, че НАТО ще покаже решителност на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон като показва стъпки към придобиване на повече сили и качества.

„ Нещата вътре в съюза се усъвършенстват. 18 страни влагат повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. През 2014, когато поехме ангажимент за повече вложения - 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено три страни го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а по-късно се причисли Швеция и станаха 19. Очаквам най-малко две трети от съдружниците да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт до срещата във Вашингтон “, уточни Столтенберг.

Другата основна тематика във Вашингтон ще бъде Украйна.

„ Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ за Украйна - военна, филантропична и икономическа. 99% от помощта е предоставена от страните от НАТО “, сподели генералният секретар и посочи, че това е разрешило на украинците да освободят 50% от окупираната територия от началото на войната.

Йенс Столтенберг напомни, че през последните месеци Украйна не е получила всичко дадено поради забавянето на 60-те милиарда $ помощ в Конгреса на Съединени американски щати и неуспеха на европейската самодейност за 1 милиарда снаряди.

„ Тези несъответствия и забавяния във военната поддръжка имат влияние на място “, акцентира той.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР