Процентът на меланомния рак на кожата е достигнал рекордно високо

...
Процентът на меланомния рак на кожата е достигнал рекордно високо
Коментари Харесай

Рекорден ръст на случаите на рак на кожата във Великобритания

Процентът на меланомния рак на кожата е достигнал рекордно високо равнище в Обединеното кралство, заяви „ Гардиън “.
Новите диагнози са се нараснали с съвсем една трета от 21 на 28 на всеки 100 000 души сред 2007-09 година и 2017-19 година, съгласно данните на Cancer Research UK (CRUK). Проучването сочи 57% растеж измежду хората над 80-те години и 7% растеж при тези на възраст от 25 до 49 години.

Смята се, че разликата в трендовете отразява по-голямата информираност измежду по-младите хора за връзката сред ултравиолетовата (UV) светлина и риска от рак на кожата. По-възрастните хора знаеха по-малко за заплахите от солариума и бяха първото потомство, изложено на взрива на евтините пакетни ваканции, почнал през 60-те години.

Главният изпълнителен шеф на CRUK, Мишел Мичъл, сподели, че е „ обезпокоително “ да се види броят на хората, диагностицирани с меланомен рак на кожата в Обединеното кралство.

„ Фактът, че по-голямата част от тези случаи са предотвратими, акцентира какъв брой е значимо хората да се отнасят съществено към сигурността на слънцето “, сподели Мичъл.

Прогнозите на благотворителната организация допускат, че тази година в Обединеното кралство ще бъдат диагностицирани рекордните 20 800 случая, към 17 000 от които могат да бъдат предотвратени. Почти 90% от меланомите се предизвикват от прекалено много излагане на UV светлина, което може да повреди ДНК в кожата.

Други фактори, като възходящото и застаряващо население и по-добрата осведоменост за признаците на рак на кожата, са съдействали за възходящите числа.

Въпреки непрекъснатото повишаване на случаите, смъртните случаи от меланом се чака да продължат да понижават, сподели благотворителната организация. Подобренията в ранната диагностика и лекуване са удвоили времето за преживяемост при меланом през последните 50 години, като съвсем 9 от 10 възрастни, диагностицирани с рака в Англия, в този момент оцеляват 10 или повече години.

„ Получаването на слънчево изгаряне единствено един път на всеки две години може да утрои риска от развиване на рак на кожата “, сподели доктор Клеър Найт, старши управител по здравна информация в Cancer Research UK.

„ Независимо дали се наслаждавате на хубавото време в чужбина или тук вкъщи, значимо е да се предпазите от прекалено много слънце, изключително в случай че елементарно изгаряте.Не забравяйте, че слънчево изгаряне не се случва единствено когато е горещо. Може да се случи и в по-хладни или по-облачни дни “, добави тя.

Благотворителната организация поучава хората да прекарват времето си на сянка, изключително сред 11:00 и 15:00 часа; да се покриват с облекла, шапка с необятна външна страна и слънчеви очила с UV отбрана и постоянно да употребяват слънцезащитни кремове.

Предупреждението идва месец откакто лекари от болничното заведение на Университетския лицей в Лондон стартираха трета фаза на изпитване на евентуално „ изменяща играта “ ваксина против рак на меланома, основана на иРНК. Персонализираното лекуване, което подтиква имунната система да нападна раковите кафези на пациента, е в по-нататъшни тествания за рак на белите дробове, пикочния мехур и бъбреците.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР