Папа Франциск канонизира Карло Акутис, тийнейджър, роден във Великобритания, като

...
Папа Франциск канонизира Карло Акутис, тийнейджър, роден във Великобритания, като
Коментари Харесай

Тийнейджър от Великобритания, който лекува болни хора, е обявен за светец от папата

Папа Франциск канонизира Карло Акутис, младеж, роден във Англия, като първия светец от новото потомство.

Акутис, прочут със своята дълбока нематериалност и пристрастеност към технологиите, документира евхаристийните чудеса онлайн. Въпреки че се бори с левкемия, неговият благодетелен живот и две посмъртни чудеса доведоха до канонизирането му. Неговата история резонира с младите католици, свързвайки традицията и модерността и наблягайки безконечната природа на светостта в днешната цифрова епоха.

London-born boy, 15, dubbed 'God's influencer' made saint by The Pope
— The Mirror (@DailyMirror)
В исторически ход за Католическата черква, папа Франциск разгласи канонизирането на Карло Акутис, младеж, роден във Англия, който умря през 2006 година, което го прави първият светец от новото потомство. Роден в Лондон през 1991 година в семейство на италианци, Акутис се реалокира в Милано до момента в който е още дете. Животът му, въпреки и къс, е белязан от дълбока нематериалност и пристрастеност към технологиите, които той употребява, с цел да популяризира ученията на католическата религия.

Карло Акутис развива дълбока обич към Евхаристията от ранна възраст, лоялност, която става крайъгълен камък на неговата религия. Той постоянно е представен да споделя: „ Евхаристията е моята автомагистрала към небето “ , възприятие, което капсулира неговия метод към живота и вярата.

Очарованието на Акутис към компютрите го накара да употребява уменията си, с цел да документира евхаристийните чудеса по целия свят, създавайки онлайн база данни, която остава скъп запас за вярващите. Въпреки младата си възраст, въздействието на Акутис върху неговата общественост беше доста. Той беше доброволец в кухните за небогати, помагаше на децата с домашните и беше прочут с добротата си към нещастните. Неговите благотворителни дейности се простираха отвън непосредственото му обграждане, защото той използваше гения си, с цел да помогне на енории и религиозни организации да основават уеб страници, като по този метод ускори тяхното цифрово наличие.

A young boy who died at just 15 years of age is set to be made a Saint by Pope Francis.......
— Corbyn Follies (@CorbynFollies)
Животът на Акутис претърпява драматичен поврат, когато той е диагностициран с левкемия на 15-годишна възраст. По време на заболяването си той поддържаше положителна настройка, като постоянно показваше готовността си да страда за положителното на другите и за папата. Той умря на 12 октомври 2006 година, само че наследството му продължава да въодушевява мнозина по света.

След гибелта му въздействието на Акутис продължава да пораства, което води до признаването на две чудеса, които ще проправят пътя му към светостта. Първият от тях се случи в Бразилия, когато младо момче на име Матеус Виана, което страдаше от вродено заболяване на храносмилателния тракт, претърпя цялостно излекуване, откакто влезе в контакт с светиня от Акутис. Това събитие, което се случи през 2013 година, беше първият знак за застъпничеството на Акутис оттатък гроба.

Второто знамение включва жена от Коста Рика на име Валерия, която е получила тежки пострадвания на главата при случай с велосипед. С малко очаквания, дадени от медицински експерти, майка ѝ търси разтуха в гробницата на Акутис и оставя сърдечна молба за възобновяване на щерка си. Като по знамение положението на Валерия се подобрява драстично, което ѝ позволява да напусне болничното заведение и да стартира рехабилитация.

Тези невероятни изцеления привлякоха вниманието на Ватикана, което докара до признаването на папа Франциск и последвалото решение за канонизиране на Акутис. Процесът на канонизация стартира след гибелта на Акутис, като папа Франциск призна първото знамение, което му се приписва през 2020 година Това признание беше забележителна стъпка към светостта, изискваща инспекция на второ знамение, с цел да продължи канонизацията.

The boy from London who will become the first millennial saint after performing miracles from beyond the grave: 'God's influencer' Carlo Acutis who died from leukaemia in 2006 is canonised by Pope for saving brain bleed victim and critically ill child
— Sunday Afolabi (@BSA_Tee)
На 23 май 2024 година папа Франциск призна второто знамение, проправяйки пътя на Акутис да бъде разгласен за светец.

Съобщението за канонизирането на Акутис отекна измежду младите католици по целия свят, предоставяйки им модерна фигура, с която могат да се свържат. Любовта му към технологиите и добродетелният му живот го вършат вълнуващ модел за подражателство за днешните младежи, които се ориентират в сложността на вярата в цифровата епоха.

Канонизирането на Карло Акутис е освен крайъгълен камък за Католическата черква, само че и значим културен миг. Той акцентира универсалната и безконечна природа на светостта, надхвърляща поколенията и модернизираща концепцията за святост.

Историята на Акутис е мощен образец за това по какъв начин обичайна религия може да откри израз в актуалния свят, свързвайки античното със актуалното по логичен метод.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР