Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис нападна Унгария в понеделник за

...
Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис нападна Унгария в понеделник за
Коментари Харесай

Литва критикува Унгария заради постоянните блокади на помощта за Украйна

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис атакува Унгария в понеделник за блокиране на решенията на Европейския съюз , в това число военна помощ за Украйна, и сподели, че блокът би трябвало да откри метод да заобиколи ветото на Будапеща, предава Ройтерс.

Остро дефинираната рецензия на Ландсбергис наподобява отразява възходящото отчаяние в Европейски Съюз от Унгария . Естония и Италия също показаха неодобрение от тактиката на блокиране на Будапеща.

" Мисля, че би трябвало да бъдем транспарантни във връзка с позицията на Унгария сега, " сподели Ландсбергис пред кореспонденти при идването си за срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел. " Почти всички наши полемики и нужни решения и решения от Европейски Съюз се блокират единствено от една страна. Така че би трябвало да стартираме да виждаме това като последователен метод към всевъзможни старания на Европейски Съюз да има някаква смислена роля във външните каузи. "

Решенията на Европейски Съюз по отношение на външната политика изискват единомислещата поддръжка на всички 27 държави-членки.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто не приказва с кореспонденти на път за срещата в понеделник. Унгария не дава смъртоносна помощ на Украйна и твърди, че политиката на Европейски Съюз за даване на оръжия на Киев е неправилна и ще удължи войната.

Ландсбергис сподели, че Унгария блокира решенията за военна помощ от Европейски Съюз за Украйна, началото на договарянията за участие на Киев в Европейски Съюз и за Грузия и Армения. Дипломати споделят, че позицията на Унгария постоянно е в сходство с външнополитическите ползи на Русия.

" Разгледахме това и явно към 41% от резолюциите на Европейски Съюз по отношение на Украйна са били блокирани от Унгария , " сподели той. " Стигна се доста, доста надалеч, " добави Ландсбергис. " Трябва да намерим метод в действителност като общественост да заобиколим това. "
 Унгария наложи несъгласие на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна
Унгария наложи несъгласие на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Тъй като проектодокументът предвиждаше признаването само на мирния проект на Зеленски

Разочарованието от Унгария нормално се показва зад затворени порти или в диалози отвън протокола, а не обществено.

Повтаряйки рецензиите на Ландсбергис с по-меки тонове, естонският външен министър Маргус Цахкна сподели: " Всеки път, когато идваме тук, би трябвало да убеждаваме Унгария да не блокира доста значими начинания. "

Дипломати споделят, че Будапеща блокира разнообразни ограничения, свързани с Европейския механизъм за подкрепяне на мира (EPF), подкрепян от Европейски Съюз фонд, който е дал милиарди евро военна помощ на Украйна. " Сега това е от решаващо значение за Украйна, а също и за Европа, да употребява тези средства от EPF, " сподели Цахкна.

Италианският външен министър Антонио Таяни сподели пред кореспонденти: " Ние сме срещу блокирането. Искаме да продължим напред. "

Високопоставен посланик въпреки това от Европейски Съюз, поискал анонимност, сподели: " Това, което се случва, е възмутително. На всяка крачка... виждате по какъв начин унгарците пречат на способността на Украйна да се бори с агресора. "
 Китай и Унгария приветстват златна епоха в връзките си
Китай и Унгария приветстват златна епоха в връзките си

Подписани са 18 съглашения за съдействие след срещата на водачите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР