Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник призова за пореден път

...
Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник призова за пореден път
Коментари Харесай

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник прикани за следващ път за интернационалните дейности в Газа, оповестява Анадолската организация. 

Той настоя да се постави завършек на " кръвожадността " на Израел и систематичното подтисничество на палестинците.

Държавният глава направи изказването посредством видеоконференция пред членове на Партия на справедливостта и развиването (АК)  по случай ислямския празник Курбан Байрам, Ердоган сподели, че палестинският народ, който е бил подложен на окупация и систематично кръвопролитие в продължение на 76 години, още веднъж прекарва празника в горест и блян за мир.

" Болката от 38 000 наши братя, убити от геноцидната израелска администрация, раздира сърцата ни като нация и като мюсюлманска общественост. Преминаваме през дни на тестване освен за нашата мюсюлманска еднаквост, само че и за нашата човещина. Да покажем реакция на клането в Газа е освен наш дълг на приятелство, само че и наш филантропичен дълг. Светът би трябвало да вземе ограничения против кръвожадността на Израел и неотложно да предотврати кланетата, на които сме очевидци всеки ден ", сподели той.
 Ердоган разиска Газа със международни водачи в Италия
Ердоган разиска Газа със международни водачи в Италия

В рамките на срещата на Г-7

Турският президент също по този начин, че е запалила целия район, в това число личните си жители, с цел да удължи политическия си живот.

" Ясно предадохме тази позиция на нашите сътрудници предходната седмица по време на визитата ни в Испания   Ние мобилизирахме всичките си запаси, с цел да установим непрекъснат мир в нашия район и да подведем виновните за геноцида ", добави той.

Той напомни, чеИзраел в Международния съд, както и че спря комерсиалните транзакции с Израел, с цел да окаже напън върху Израел да се съгласи на непрекъснато преустановяване на огъня.

Ердоган акцентира напъните на Турция да сплоти ислямския свят и да усили броя на страните,

" Ние не мълчим за нещастията, които се случват в други краища на ислямския свят, както и в Газа. Нашите старания не престават да сложим завършек на братския спор в Судан, който продължава повече от година. От Либия до Сомалия, от Афганистан до Йемен, на всички места, където има проблеми, неустойчивост или покруса, ние се притичваме на помощ на потиснатите без дискриминация.

Пренебрегвайки изискваща неотложно преустановяване на огъня, Израел беше подложен интернационален напън на фона на продължаващата си брутална атака против Газа след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври 2023 година

Припомняме, че повече от 37 300 палестинци са били убити от този момент в Газа, множеството от тях дами и деца, а повече от 85 000 други са ранени, съгласно локалните здравни управляващи.

Повече от осем месеца след началото на израелската война големи сектори от Газа лежат в руини измежду осакатяваща обсада на храна, чиста вода и медикаменти.
 Ердоган упрекна Нетаняху във безчовечие
Ердоган упрекна Нетаняху във безчовечие

За следващ път подлага на критика остро израелските дейности

Израел е упрекнат в геноцид в Международния съд, чието последно решение подреди на Тел Авив неотложно да спре интервенцията си в Рафах, където над един милион палестинци са потърсили леговище от войната, преди да бъде атакуван на 6 май.

Междувременно, генералният комисар на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини заяви, че в макар известието на израелската войска от през вчерашния ден. Целта на

През уикенда Израел разгласи ежедневни паузи от 05:00 GMT до 16:00 GMT в региона от кръстовището Керем Шалом в Южен Израел до пътя Салах ал-Дин и по-късно на север. По-късно беше изяснено, че естествените интервенции ще продължат в Рафах, като главен фокус на интервенцията в южната част на Газа.

Нетаняху разкритикува оповестените от военните проекти за ежедневни паузи в боевете по един от основните пътища към палестинския анклав.

Израелската войска съобщи по-рано, че нейните сили не престават съсредоточени, основани на разузнаване интервенции в региона на Рафах, които включват близки борби с екстремисти и изземване и заличаване на оръжия.

Допълнително, все още към момента се чака развиване по опцията за съглашение за мир сред Израел и " Хамас ". След като в края на предишния месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи нов тристепенен проект за дефинитивно преустановяване на военните дейности, редица страни приканиха и двете страни да подхващат дейности за мир. " Хамас " разгласи подготвеност за изцяло съглашение за помирение в Газа.
 Израел вкарва ежедневни тактически паузи в Газа Обновена
Израел вкарва ежедневни тактически паузи в Газа

Целта е да се обезпечат благоприятни условия за доставки на повече помощ за анклава

Нетаняху разпусна шестчленния боен кабинет. Това бе предстоящ ход ,

Нетаняху беше изправен пред претенции от страна на националистическо -религиозните сътрудници в своята коалиция, министъра на финансите Бецалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, той да бъде включен във военния кабинет - ход, който би засилил напрежението с интернационалните сътрудници, в това число Съединените щати.

Ганц - някогашен министър на защитата, се причисли към кабинета на Нетаняху след нападението на " Хамас " на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май - осем месеца след началото на войната, следвоенен проект за Газа до 8 юни.
 Нетаняху разпусна военния кабинет
Нетаняху разпусна военния кабинет

Очакван ход след оставката на Бени Ганц

Според изследванията на публичното мнение при предварителни избори Ганц би имал положителни шансове да размени Нетаняху на премиерския пост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР