24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за

...
24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за
Коментари Харесай

Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината - формулата на успеха на евросензация

24-годишен кипърец без политически опит и без публична тапия за висше обучение става част от Екологичен потенциал, откакто получи внушителна подкрепа 

Един от тях е извънредно известен, на пръв взор изцяло нехаен " ютюбър " от Кипър. Другият е нахален, маргинален представител на крайната десница в Испания, който се афишира срещу незаконните имигранти. И двамата са нови членове на Европейския парламент с помощта на умелото потребление на обществените мрежи. 

Публикуващият видеоклипове за платформите " ЮТюб " и " ТикТок ", Фидиас Панайоту е 24-годишен кипърец без политически опит и без публична тапия за висше обучение, който с помощта на своята известност в интернет средите, както и на публичния яд против политическия хайлайф на страната, завоюва едно от шестте места, отредени за Кипър в Европейския парламент.Той съобщи, че ще продължи да употребява обществените медии " като най-голямото си оръжие ", когато публично стартира новата си работа като законодател в Брюксел и Страсбург.

Фидиас, към който всички се обръщат с първото му име, получи забележителните един на всеки пет гласа, подадени на изборите на 9 юни, без да бъде подсилен от нито една политическа партия - до момента считано за наложително изискване за избирането на претендент в политическа конкуренция в Кипър. Той провокира разтърсвания в кипърската политическа система, като организира акция, в която не зае никакви политически позиции, не даде никакви обещания и даже не показа стратегия за своето ръководство. 

" Изглежда, че в този момент хората са гладни не за политически позиции, а за същински хора, които не лъжат, а споделят истината ", сподели той пред Асошиейтед прес в изявление на британски език, който е и най-често употребяваният в изявленията му език.

Докато Фидиас избягваше заемането на безапелационни политически позиции и към този момент е необятно прочут с онлайн подвизите си, испанецът Алвисе Перес бе съвсем незнаен, до момента в който не се възползва от тирадите си в " Инстаграм " и " Телеграм " против хипотетичните опасности от миграцията. Той също по този начин се разгласи против изказванията за необятно публикувана корупция измежду политиците, с цел да може партията му да завоюва не едно, а три от 61-те места, които Испания получава в Европейския парламент.
 Алвисе Перес бе съвсем незнаен, до момента в който не се възползва от тирадите си в " Инстаграм " и " Телеграм " против миграцията и корупцията
Общото сред Алвисе и Фидиас е, че и двамата са улучили право в задачата с помощта на майсторството си в обществените мрежи, посредством което да завоюват поддръжка измежду младежите, доста от които до този миг може би са били безразлични към политиката.

" Това не е единствено испански феномен и не става въпрос единствено за един ютюбър в Кипър ", споделя пред АП Стивън Форти, професор по история в Барселонския самостоятелен университет и специалист по крайната десница.

Форти съобщи, че основаването на " цифрови субкултури " към нетрадиционни претенденти е имало решаващо значение за възхода на някогашния американски президент Доналд Тръмп в Съединените щати. По-скорошен образец за тази наклонност е и Хавиер Милей в Аржентина, както и крайнодесни фигури в в цяла Европа. Но тази динамичност се ускорява от трендовете в обществените мрежи, които от ден на ден се основават на видеосъдържание.

" По-новите типове цифрови платформи като " ТикТок " и " Инстаграм " явно форсираха фрагментацията на политиката ", споделя Форти, защото оказват помощ на крайната десница да реализира двете си съществени цели - да популяризира доста бързо концепциите си и да се показват за елементарни, естествени хора.

През последните пет години Фидиас усилва известността си със скандални видеозаписи, в които демонстрира по какъв начин харчи пари във Виетнам, живее гратис една седмица на летище и се погребва жив в продължение на 10 дни.

Според Фидиас, който има над 5 милиона почитатели във всички обществени мрежи, този онлайн отпечатък му е послужил добре, когато е решил да се включи в предизборната конкуренция. Той споделя, че е научил разпоредбите на играта в обществените мрежи посредством метода на проба и неточност и е схванал какво кара видеоклиповете да стават " супер известни " онлайн.

" Първоначално не ми харесваше това, което виждах в политиката. Така че, в случай че не ви харесва това, което виждате, мисля, че би трябвало да се превърнете в смяната, която желаете да видите ", споделя Фидиас.

Сам по себе си той признава, че известността му в интернет пространството единствено е дала опция на част от кипърските гласоподаватели, които са надълбоко разочаровани от хипотетичната корупция в партийната система, която от десетилетия работи на правилото " услуга против глас ", да изразят гнева си и да порицаят политическата прослойка в страната.

" Ще бъде неистина, в случай че кажа, че повода са единствено обществените мрежи. Мисля, че те изиграха най-голяма роля, само че това беше метод да се види какъв съм в реалност ", споделя той.

Николас Пападопулос, водач на центристката Демократическа партия (ДИКО), която изгуби единственото си място в Европейския парламент, съобщи пред кипърското държавно радио предходната седмица, че вотът ясно е изпратил " обръщение на отчаяние, митинг, обезсърчение и яд ", ориентирано към цялата политическа система на страната.

Политическият анализатор Харидимос Цукас се причисли към мнението на Пападопулос, заявявайки, че всеки пети кипърски гласоподавател е желал да изрази мнението си, като " се опълчи на политическата система, освен в символ на митинг, само че и с цел да изрази отвращението си по един демонстративен метод ".

Алвисе, което не е същинското му име, а псевдоним, също сполучливо се възползва от политическата атмосфера. Той се кандидатира с партия под името " Празникът свърши " (на испански: Se Acabo La Fiesta, SALF) и с логото на нарисувана катерица с маска на Гай Фокс - от дълго време асоцииран с разнообразни така наречен антисистемни придвижвания. Фокс е англичанин, който на 5 ноември 1605 година се пробва да взриви английския парламент. 

Форти споделя, че Алвисе сходно на Милей, желае да се свърже с младежите, като им сътвори облик на занимателен вид и на бунтовник. Но той предизвестява, че занимателната обвивка има за цел да съобщи твърдолинейно обръщение.

Самият Алвисе се афишира за обожател на президента на Салвадор Наиб Букеле и споделя, че би желал да построи голям затвор като този, който издигна водачът на централноамериканката страна. Голяма част от изявленията му са ориентирани към разпалване на страховете от имиграцията, даже когато икономическите управляващи на страната настояват, че са нужни повече задгранични служащи, с цел да се поддържа държавната пенсионна система.

" На годишна продукция от домати от някоя зеленчукова градина в този момент са й нужни повече документи, с цел да напусне страната, в сравнение с са нужни на незаконен преселник да влезе в страната ", съобщи Алвисе пред шумно голям брой от негови поддръжници, откакто партията му завоюва над 4 % в изборите за Европейски парламент в Испания, събирайки към 800 000 гласа. 

Алвисе шокира испанската крайнодясна партия " Вокс ", която завоюва шест места на изборите за Европейски парламент, само че евентуално щеше да се оправи доста по-добре, в случай че Алвисе не бе стартирал своята акция.

Докато реториката на Алвисе приказва за блян към нелиберално ръководство, Фидиас вижда в непредвидения си успех поврат в демокрацията, който води до по-пряка връзка сред гласоподавателите и претендентите, които те избират. Според него обществените мрежи овластяват жителите, като им дават действителен, директен глас, " а освен да следват това, което се споделя по малкия екран ".

" Те могат да разясняват видеоклипа, да го споделят, да създадат различен видеоклип и да отговорят на него. Така че това е един тип по-директна народна власт ", сподели той за своя метод на деяние.

(Превод от британски: Симеон Томов за )
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР