Два екипа астрономи от Великобритания и Япония откриха потенциално обитаема

...
Два екипа астрономи от Великобритания и Япония откриха потенциално обитаема
Коментари Харесай

Астрономи откриха потенциално обитаема планета

Два екипа астрономи от Англия и Япония откриха евентуално обитаема планета на 40 светлинни години от нас, оповестява Планетата, наречена Gliese 12 b, обикаля към звездата си на всеки 12,8 дни и е малко по-малка от Земята.

Астрономите описаха Gliese 12b като „ най-близката планета с най-умерения размер на Земята, открита до момента “. Те пресмятат, че Gliese 12 b е една от дребното известни планети, където хората теоретично биха могли да оцелеят, защото температурата, преобладаваща на нейната повърхнина, се прави оценка на 42 градуса по Целзий. Все още обаче не са сигурни в качеството на атмосферата му.

Томас Уилсън, физик от Университета на Уоруик във Англия, проучва данни от спътниците на НАСА, с цел да удостовери съществуването на планетата и характерности като нейния размер, температура и разстояние от Земята.

„ Това е в действителност вълнуващо изобретение и ще ни помогне в търсенето на сходни на Земята планети. За страдание тази планета е задоволително надалеч, с цел да я опознаем от близко. Светлината, която виждаме в този момент, лиши 40 години, с цел да доближи до нас тук на Земята “, изясни той.

 „ Gliese 12 b съставлява една от най-хубавите цели за проучване дали планети с размерите на Земята, обикалящи към хладни звезди, могат да запазят атмосферата си, сериозна стъпка в разбирането на въпроса за планетарната обитаемост в нашата вселена “, сподели Сисир Долакия, докторант в Център за астрофизика към Университета на Южен Куинсланд в Австралия.

„ Въпреки че GJ12b е към 15 пъти по-близо до своята звезда, в сравнение с Земята до Слънцето, защото обикаля към толкоз дребна звезда, температурата на повърхността му може да бъде сходна на тази на Земята “, сподели съавторът на проучването доктор Винсент Ван Юлен.

Изследователите от Токио разгласиха проучването си в научното списание " The Astrophysical Journal Letters ", до момента в който откритията на Долакия бяха оповестени в " Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР