Компанията иска да направи изкуствения интелект по-екологичен, като намали неговата

...
Компанията иска да направи изкуствения интелект по-екологичен, като намали неговата
Коментари Харесай

Сериозни намерения: AMD възнамерява до 2027 година да увеличи 100 пъти ефективността на центровете за данни

Компанията желае да направи изкуствения разсъдък по-екологичен, като понижи неговата консумация на сила.

Съвременните технологии за изкуствен интелект стават все по-популярни, само че потреблението им е обвързвано със обилни разноски за сила. Така да вземем за пример консолидираното на изкуствения разсъдък в търсачката на Гугъл е довело до десетократно нарастване на потреблението на сила спрямо обичайните способи за търсене.

Goldman Sachs пресметнаха, че до 2030 година енергийните потребности на центровете за данни ще се усилят със 160%. Това е съществено предизвикателство, изключително за страните със застаряващи електропреносни мрежи, чиято междинна възраст в Съединени американски щати и Европа е надлежно 50 и 40 години. През 2022 година центровете за данни в Съединени американски щати са консумирали 3% от цялата електрическа енергия, а до 2030 година се чака този индикатор да нарасне до 8%.

На конференцията ITF World 2024 основният изпълнителен шеф на AMD Лиза Су показа триумфите и проектите на AMD да направи изчислителните възли по-енергийно ефикасни. През 2014 година AMD се ангажира да усъвършенства успеваемостта на мобилните процесори с 25% до 2020 година (25×20). Компанията надвиши тази цел, постигайки успеваемост от 31,7%.

През 2021 година AMD осъзна експоненциалния растеж на работните натоварвания с изкуствен интелект и условията за мощ за работата на тези комплицирани системи. За да помогне за понижаване на потреблението на сила, AMD си сложи за цел да усили енергийната успеваемост на изчислителните възли 30 пъти до 2025 година (30×25). Тя възнамерява да реализира това посредством няколко основни посоки.

На първо място, компанията разчита на възстановяване на софтуерния развой и оформлението на чиповете, които са в основата на производството на CPU и GPU. Новите транзистори Gate-All-Around (GAA), основани на 3nm развой, дават обещание да подобрят както продуктивността, по този начин и енергийната успеваемост.

Второ, AMD интензивно вкарва профилиран хардуер за изкуствен интелект – невронните процесори (NPU). По-рано тази година компанията показа първия десктоп процесор Ryzen 8700G с вграден NPU, който ще разтовари главния процесор и ще понижи потреблението на сила.

И най-после, AMD се концентрира върху оптимизацията на системите и взаимното създаване на програмен продукт и хардуер. Оптимизацията ще понижи силата, нужна за прехвърлянто на данните в границите на клъстерите от компютри, а взаимното създаване на програмен продукт и хардуер ще усъвършенства продуктивността на логаритмите за изкуствен интелект с новите NPU.

Лиза Су е уверена, че ще реализира задачата 30×25, само че упоритостите на компанията надвишават тази цел. Според нея е допустимо до 2027 година да се доближи цената 100x.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР