Почина Шуилър Джоунс, американски антрополог и авантюрист, чиито подвизи предизвикаха

...
Почина Шуилър Джоунс, американски антрополог и авантюрист, чиито подвизи предизвикаха
Коментари Харесай

На 94-годишна възраст почина антропологът, който се сравняваше с Индиана Джоунс

Почина Шуилър Джоунс, американски антрополог и авантюрист, чиито подвизи провокираха съпоставения с емблематичния кино воин Индиана Джоунс, оповестява. Той беше на 94.

Доведената щерка на Джоунс, Касандра Да`Луз Виейра-Манион, разгласява на страницата си във Фейсбук, че Джоунс е умрял на 17 май. Тя сподели, че се е грижила за него през последните шест години и „ в действителност е считала, че той може да живее постоянно “.

„ Той беше обаятелен човек, който е живял доста живот по света “, написа тя.

Да`Луз Виейра-Маниън не отговори незабавно на известия от Асошиейтед прес в събота.

Джоунс израства към Уичита, Канзас. Неговата по-малка сестра, Шарън Джоунс Лаверенц, сподели на Wichita Eagle, че брат й е посетил всеки щат на Съединени американски щати, преди да е в първи клас, с помощта на работата на татко им да доставя армейските бази с ботуши.

Той написа в автобиография, оповестена на уеб страницата на Единбургския университет, че се е преместил в Париж след Втората международна война, където е работил като фотограф. Освен това прекарва четири години в Африка като фотограф на свободна процедура. В книгата си от 1956 година „ Под африканското слънце “ той споделя по какъв начин е оживял след злополука с хеликоптер на пазар в Ин Салах, Алжир, оповестява Wichita Eagle. След като хеликоптерът се разруши, той откри, че гори; плевел вятър беше запалил още веднъж пепелта в лулата му.

След дипломирането си той се завръща в Афганистан и стартира да учи локалните общности, живеещи в отдалечените източни долини на страната. Той трансформира това проучване в докторска степен в Оксфордския университет и стана куратор, а по-късно и шеф на музея Пит Ривърс, който съхранява археологическата и антропологическата сбирка на университета. След пенсионирането си той е награден с премията Командир на Ордена на Британската империя, едно ходило под рицарството.

Приликите сред Джоунс и героя на Хенри „ Индиана “ Джоунс младши на Джордж Лукас са поразителни. Освен името и фамилния бизнес – бащата на Инди, Хенри-старши, беше археолог, тъкмо както синът на Шуйлър Джоунс, Питър, са археолози – и двамата владееха непознати езици и носеха кафяви федори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР