С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне

...
С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне
Коментари Харесай

Общината си прибира 4 имота в Борисовата градина

С днешния си отчет предлагам Столичната община да си върне от сдружението " Софийски парцели " четири терена, с цел да можем по-успешно да ги защитим като част от Борисовата градина. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова след приемането на отчета й за лишаване на ръководството на парцели - общинска благосъстоятелност, намиращи се в парка Борисова градина от " Софийски парцели ", представена от Българска телеграфна агенция.

В отчета се напомня, че на 28 юли 1997 година със свое решение СОС дава за стопанисване и ръководство на " Софийски парцели " ЕАД четири недвижими парцела, намиращи се на територията на Борисовата градина. Това са - Кръгло кафене " Кривите огледала ", Детски ъгъл - " Водно каналче ", Велописта и " Трите дансинга ".

В отчета кметът показва, че безапелационното й мнение е, че оправдано и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде ръководена от Столична община, като се поддържа от общинското дружество " Паркове и градски градини ", включително и тези четири парцела, стопанисвани и ръководени сега от " Софийски парцели " ЕАД.

Кметът сподели, че на терените на настоящия ресторант " Веселото село " би трябвало да има зелено пространство.

На терена на бара " Маймунарника " проектът предлага и считам, че това е добре, да има опция за разнообразни атракции за хората, като там нищо не би трябвало да се строи, уточни кметът.

По думите й на терена на автокъща " Капитолия " има очакван под земята паркинг и би трябвало да де отбрани такава опция, с цел да не влизат колите в парка, а да останат в периферията.

Що се отнася до постройките, които съществуват - там съгласно кмета те могат да имат разнообразни функционалности, само че нищо в допълнение не би трябвало да се строи.

Столичният кмет напомни, че сега тече разискването на предлагането на архитектурното студио на арх. Ковачев, което беше определено с конкурс да създаде Подробен устройствен план на Борисовата градина. Според кмета е значимо да има подобен и той да извърши задачите, за които беше определен изпълнителят.

Целта е с ПУП-а да се резервира територията на Борисовата градина и да не се разреши ново строителство.

Фандъкова напомни че предлагането на арх. Ковачев имаше разминавания с някои от тези цели. Именно поради това е и публичното разискване и опцията всеки от нас да даде своята позиция, сподели кметът. Аз го направих, ще държа на нея. Имам механизми като кмет това да се случи, съобщи тя.

Важното е да не се позволява строителство, въпреки и за действия, които арх. Ковачев счита, че са забавни за парка като възобновяване на климатично учебно заведение, като построяването на музей " Зелената памет на София ", уточни Фандъкова.

Тя е на мнение, че не е належащо да бъдат изграждани такива спомагателни здания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР