Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативната съдийка

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативната съдийка
Коментари Харесай

Тръмп номинира нова консервативна съдийка за Върховния съд: Ще бъде фантастична

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи номинацията на консервативната съдийка Ейми Кони Барет за член на Върховния съд.

" Това е моята трета номинация (за член на Върховния съд) и това е огромен миг ", съобщи той в градината на Белия дом, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Тази вечер имам достойнството да предлагам една от най-брилянтните и надарени юристки на страната за член на Върховния съд. Ще бъдете фантастична ", добави Тръмп, обръщайки се към съдийката, която стоеше до него.

Само на 48 години, Барет би станала един от най-младите членове на Върховния съд. Съдиите във Върховния съд на Съединени американски щати получават пожизнен мандат.

Президентът " не можеше да направи по-добър избор ", съобщи републиканският водач. Той добави, че чака с неспокойствие да се срещне с номинираната съдийка идната седмица.

Очаква се Барет да размени починалата демократична съдийка Рут Гинсбърг , която умря от рак на 18 септември. Ревностна католичка, кандидатурата на Барет се приветства от религиозните консерватори и други десни сили. Либералите обаче считат, че правните й възгледи са прекомерно мощно повлияни от религиозните й вярвания и се притесняват, че в случай че бъде утвърдена, може да се стигне до ограничение на правото на аборт, отбелязва АП.

Барет ще бъде първата майка на деца в учебна възраст , която служи във Върховния съд на Съединени американски щати, означи Тръмп. 48-годишната съдийка има седем деца, в това число две, които са осиновени от Хаити. Тя може да стане петата жена, утвърдена за член на Върховния съд на Съединени американски щати.

 Снимка: AP/БТА

Националният комитет на Републиканската партия реши да заложи на одобряването на съдийката като част от цифрова акция, която да подтикне гласоподавателите в основни щати да вземат участие в изборите, оповестява АП.

Доналд Тръмп съобщи пред медиите, че чака номинацията на съдийката Ейми Барет да бъде утвърдена от Сената преди изборите на 3 ноември, съобщи Асошиейтед прес.

Той добави, че нещата ще се движат бързо и изрази убеденост, че демократите няма да могат да възразят против избора му , поради качествата на номинираната от него съдийка.

" Мисля, че това ще бъде направено преди изборите ", съобщи той, като акцентира, че това " ще изпрати страховит сигнал за доста хора ".

Тръмп заяви, че чака процедурата по утвърждението на номинацията да стартира на 12 октомври.

Президентът на Съединени американски щати добави, че не е обсъждал с нея правото на аборт, тъй като " не би било подходящо ". Тръмп акцентира, че " те ще би трябвало да вземат решение ", само че то зависи от самите съдии.

На протест в Пенсилвания последователите на Тръмп го приканиха да " запълни този (вакантен) пост ". Президентът похвали Барет пред тях, определяйки я като " брилянтен юридически разум ".

Освен това Тръмп даде обещание пред събралите се, че в случай че бъде определен, ще постави завършек на зависимостта на американската стопанска система от Китай и ще трансформира Съединени американски щати в " индустриална супердържава ".

Кандидатът на Демократическата партия за президент на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Сенатът да не гласоподава за номинацията на Барет преди изборите на 3 ноември. Сенаторите не би трябвало да гласоподават преди американците да изберат идващия си президент и идващия състав на Конгреса, съобщи той няколко минути след оповестяването на номинацията на Барет.

Сенатът ще гласоподава за кандидатурата на Ейми Барет за член на Върховния съд през идните седмици, съобщи водачът на републиканското болшинство в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати Мич Макконъл, представен от Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР