Послания Разпродажба, Само сега, Топ цена върху червени етикети примамват

...
Послания Разпродажба, Само сега, Топ цена върху червени етикети примамват
Коментари Харесай

Отново масови нарушения при разпродажби след празниците

Послания " Разпродажба ", " Само в този момент ", " Топ цена " върху червени етикети примамват потребителите за следпразнични покупки при съмнителни условия. Търговци всеобщо пробват да пласират изостаналата продукция с неточни известия за отстъпки. Това е открила инспекция на Националната асоциация за отбрана на потребителите (НАЗП) на положението на пазара този уикенд, откакто по Великден също записва голям брой нарушавания, когато жители алармираха за нелоялни практики в комерсиалната мрежа.

През последната седмица шлагер при " пониженията " са изчезнали остарели цени и интервал, в който ще се ползва отстъпката. По закон всяко известие за понижение на цените наложително би трябвало да показва периода, през който стоките и услугите се продават с понижени цени. Целта е потребителят да е наясно докога ще може да се възползва от изискванията на офертата и да не взима импулсивни решения.

Където пък е посочен интервал на понижението на Великденски лакомства (шоколадови зайци, яйца, пилета и пр.) и играчки, постоянно той е с дълготрайност близо два месеца, което също е нарушаване. Съгласно член 66 алинея 1 от Закона за отбрана на потребителите известието за понижение не може да се ползва по-дълго от един месец. В тези образци търговците са създали опит да се " застраховат ", като са изписали думата " Разпродажба ", само че това в тази ситуация не ги прави по-малко извършители.

По закон интервалът на една ликвидация може да продължи до шест месеца, само че категорично са изброени случаите, в които търговецът има право да разгласи такава.

При цялостна или частична ликвидация на стоковите наличия при продажба на комерсиалния обект или при отчасти прекратяване на комерсиалната активност и то при изискване, че това съображение не е било употребявано през последните три години, при осъществяване на преустрояване и строителни работи в комерсиалния обект със период над 30 работни дни или при прекачване на предприятието или неговата разпродажба.

Най-вероятно нито едно от тези условия не е налице, защото " разпродажбата " не обгръща всички артикули в обекта и визира такива, които постоянно се оферират там.

Проверките на Асоциацията за отбрана на потребителите откриха и случаи, в които Великденски артикули като яйца и козунаци се оферират на понижени цени, само че етикетът е подложен по този начин, че остарялата цена въобще не се вижда и потребителят не може да разбере какъв е размерът на отстъпката. Това му оказва се вероятно на касата, само че до момента в който стигне до нея, може да е не запомнил, да не успее да реши за късото време или пък да изпита стеснение да откаже покупката, в случай че отстъпката не е толкоз преференциална, колкото е очаквал.

Предлагането на " нов артикул " на " промоция " е друга нелоялна процедура, която е направила усещане на Националната асоциация за отбрана на потребителите при последните инспекции. Въпросният търговец е възприел формулировката " промоция " като равносилна на понижение (при него всички понижени артикули са обозначени по този начин).

А според Закона за отбрана на потребителите всяко известие за понижение на цените би трябвало да съдържа остарялата цена, която търговецът е ползвал през избран интервал преди датата, от която влиза в действие понижението на цената.

Тогава по какъв начин продуктът хем е нов, хем към този момент е предлаган на постоянна цена известно време преди да бъде понижен? Или едното, или другото не е правилно.

Тук обаче още веднъж липсва контролният орган – Комисията за отбрана на потребителите, който да откри това, без значение, че през цялата седмица медиите интензивно обсъждаха откритите от Асоциацията нарушавания по Великден и те не престават да се срещат, като към тях се прибавят и нови.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР