Плажна ивица, петзвездни хотели? Небостъргачи само на няколко преки от

...
Плажна ивица, петзвездни хотели? Небостъргачи само на няколко преки от
Коментари Харесай

Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой плаща?


Плажна линия, петзвездни хотели? Небостъргачи единствено на няколко директни от площад " Ким Ир-сен "?

Северна Корея бързо напредва с огромни строителни планове, които съгласно някои специалисти са ориентирани към разгръщане на пазар за недвижими парцели чартърен или частна благосъстоятелност за да се помогне за подсилване на финансовото положение на режима на Ким Чен-ун, обиден от наказания поради нуклеарната му стратегия.

Разрастващ се пазар за частни парцели не звучи доста социалистическо и в действителност не е.

Но държавното управление, изпитващо продължителен дефицит на пари в брой, наподобява създава нов източник на доходи - продажби на парцели за класата на севернокорейските новобогаташи, натрупали богатство от разрастващата се, само че към момента най-вече неофициална пазарна стопанска система на страната, придобиваща форма, откогато Ким пристигна на власт.

Натискът върху Пхенян се усилва, откакто китайските вложители, които по традиция поддържат стопанската система му, се отдръпват на фона на по-суровите от когато и да било ограничавания, наложени от Пекин.

Строителните планове, чието довеждане докрай може да коства много над милиард $, получават забележителен подтик. Те са част от почнала преди шест години усилена строителна активност при ръководството на Ким, преобразяваща пейзажа в Пхенян. Севернокорейски чиновници обявиха пред Асошиейтед прес, че се надяват най-малко някои от плановете да бъдат подготвени, с цел да се показват за честванията по случай 70-ата годишнина на страната през септември.

" От 2012 година строим нов план всяка година, по тази причина мисля, че след година в града ще са направени много промени ", сподели архитектът Ким Кум-чхол от Академията по архитектура " Пектусан " - центъра за архитектурни проучвания и планиране в Северна Корея. " Имаме доста строителни проекти. "

Той сподели, че тази година има три съществени плана:

Първо, да се презастрои центърът на Пхенян, като се заменят ниските жилищни здания, издигнати след Корейската война през 1950-1953 година, с по-ефективно усвояващи пространството нови небостъргачи, офиси, публични здания и високо жилищно строителство. " В центъра на града има голям брой остарели жилищни здания, по тази причина се опитваме да ги сменяем с нови ", изясни Ким.

Второ, в региона Уонсан-Калма на източното крайбрежие се възнамеряват или се строят над 10 хотела, хиляди жилища и редица почивни комплекси, сподели Ким. Хотелите ще варират от относително скромни тризвездни комплекси до първокласни петзвездни курорти, сподели той. Ким Чен-ун към този момент построи ново летище, което да обслужва региона, прочут като негов дом надалеч от вкъщи.

Третият фокус е покрай китайската граница в Самджийон - изящен град в подножието на планината Пекту, духовния дом на ръководещата династия Ким. Според известия в държавните медии се планува регионът да стане " открит музей за обучение в революционните обичаи " и център за механизирано развъждане на картофи, " пораждащ злоба измежду хората по целия свят ".

Северна Корея постоянно употребява показни планове, с цел да въодушевява националистическата горделивост, да възнаграждава предаността и да укрепва престижа на ръководещия режим. Но Ким Чен-ун наподобява има податливост да предвожда завършването на квартали с високо строителство и съвременни, привидно много функционални почивни обекти.

На доктрина жилищата, образованието и опазването на здравето се дават гратис на всички в социалистическа Северна Корея, където страната е притежател на целия капитал, в това число постройките, заводите и земята. Продаването на парцели едновременно или събирането на наеми ще извади пари от джобовете на тези, които могат да си го разрешат, и ще ги върне в хазната на режима. Изискването на предплащане може да помогне за финансиране на планове, които към този момент са стартирани или са на стадий обмисляне.

Северна Корея от години прави това до известна степен.

Китайските вложения нормално се преглеждат като основен източник на финансиране. Същото се отнася за бавния, само че непрекъснат напредък на вътрешната стопанска система на Севера, подпомаган от разрастващия се бранш на бизнесмените, които имат спестявания в задгранични валути като американски долари и китайски юани.

Тези хора, известни като " донджу " или господари на парите, са по-забележими, откогато Ким Чен-ун пристигна на власт, създавайки натурален пазар за по-добри жилища, какъвто нямаше в предишното. Повечето живеят в Пхенян и региона Уонсан, където строителството е най-активно. Голяма част от процъфтяването на строителството е концентрирано върху първокласни парцели в изискани региони като градския център на Пхенян или около речни или океански крайбрежия, които може да се чака да им харесат най-вече и имат по-висока пазарна стойност.

Не е ясно дали сходни планове в миналото ще се изплатят. Това може да помогне да се изясни за какво през последните няколко месеца Ким подхваща дипломатически начинания към Сеул и Пекин - два евентуално големи източника на вложения и помощ, в случай че политическото напрежение на полуострова се успокои.

Преди да влязат в действие по-суровите наказания предходната година, Северна Корея продаваше огромни количества потребни изкопаеми на Китай, което идеално се съчетаваше с процъфтяването на строителството.

Икономистът Уилям Браун от Джорджтаунския университет сподели, че " ликвидацията " на някои държавни парцели има смисъл от фискална позиция макар жертването на социалистическите правила, изключително като се има поради хроничният търговски недостиг на Северна Корея във връзка с Китай.

Низходящата наклонност в китайската търговия и новите вложения почти от септември и неспособността на Ким да получава външни заеми или да притегля други вложители поражда съществени подозрения за бъдещето на икономическото преуспяване и заплашва финансирането на армията, сподели Бенджамин Кацеф Силбърстейн - откривател от основания в Съединени американски щати Институт за проучване на външната политика и един от редакторите на уеб страницата Икономическо наблюдаване на Северна Корея.

Намаляващата търговия с Китай освен изсмуква задграничните запаси на режима, само че и вреди на бизнеса, на който също по този начин разчитат " донджу ". Това е двоен удар върху стопанската система, който може да стане доста по-тежък в идните месеци, подкопавайки търсенето на първокласни парцели.

" В момента страната в действителност няма никакъв резистентен източник на доходи ", сподели Силбърстейн.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР