Ожесточената борба между президента и парламента в Перу кой да

...
Ожесточената борба между президента и парламента в Перу кой да
Коментари Харесай

Борба за надмощие между президент и парламент вкараха Перу в криза

Ожесточената битка сред президента и Народното събрание в Перу кой да ръководи южноамериканската страна заплашва да се трансформира в дълга и дестабилизираща юридическа борба, в която всяка една от двете страни се опита да вземе превъзходство през вчерашния ден. В резултат страната се оказа в най-дълбоката си конституционна рецесия от близо 3 десетилетия, съобщи " Асошиейтед прес ".

Президентът Мартин Вискара разпусна следения от опозицията парламент и свика нови избори в понеделник, като стимулира този ход с нуждата от премахване на повсеместната корупция в страната. Той упреква опозиционната партия отпред с дъщерята на някогашния президент Алберто Фухимори - Кейко Фухимори, която е в пандиза, че употребява антидемократична тактичност за да попречи на бързи следствия против корумпирани политици.

В отговор разбунтували се депутати гласоподаваха краткотрайното му премахване от служба и назначиха вицепрезидента Мерседес Араос за краткотраен президент на мястото на Вискара. Няколко часа по-късно обаче Араос разгласи в Туитър, че не приема назначението ѝ от опозицията за краткотраен президент и подава оставка от поста си, като изрази вяра, че това ще разреши провеждането на нови избори.

35-членната Организация на американските страни прикани перуанския парламентарен съд да се намеси в разногласието, при който двете страни взаимно се упрекват в узурпиране на властта и в застрашаване на националната непоклатимост. В основата на настоящия спор е методът, по който се дефинира съставът на перуанския парламентарен съд.

 Перуанският президент Мартин Вискара.
© Reuters

Перуанският президент Мартин Вискара.

Армията и провинциалните губернатори застанаха на страната на Вискара, а няколко частни обединявания на предприемачи оповестиха, че ще поддържат вицепрезидентката Араос, провъзгласена от Народното събрание за държавен глава.

Засега перуанците, наподобява, с огромно болшинство поддържат решението на Вискара. В анкета преди Вискара да разпусне Конгреса, болшинството перуанци споделиха, че поддържат провеждането на нови избори, отбелязва " Ройтерс ". Хиляди негови поддръжници излязоха късно нощес по улиците, с цел да окажат напън върху депутатите да си вървят.

Но събитията могат да вземат и поврат към обществени безредици, отбелязва АП. Вискара евентуално ще продължи да ръководи като президент, до момента в който опозицията търси развръзка посредством съдилищата.

Ако обаче Конгресът успее да се наложи, депутатите ще могат да останат на постовете си до 2021 година, анулирайки изборите на Вискара, като евентуално ще подхващат процедура за импийчмънт против него. Всичко това може да разгневи обществеността, която така и така няма съвсем никаква религия на определените водачи. Съдии, депутати и предприемачи договарят подмолни покупко-продажби, което кара доста перуанци да стигнат до извода, че на никоя от властовите структури в тяхната страна не може да се има доверие, акцентира АП. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР