Най-новият доклад на Европейския съвет за външна политика (ECFR) показва,

...
Най-новият доклад на Европейския съвет за външна политика (ECFR) показва,
Коментари Харесай

Нов доклад на ЕС за външна политика: Европейците искат силна европейска политика

Най-новият отчет на Европейския съвет за външна политика (ECFR) демонстрира, че европейците от ден на ден поддържат ефикасна и поредна външна политика на Европейски Съюз. Изследването, озаглавено " Дайте на хората това, което желаят: всеобщо търсене на мощна европейска външна политика " е написано въз основа на изявленията с 60 000 души в 14 държави-членки на Европейски Съюз.

Европейците желаят Европейски Съюз да се трансформира в мощен, самостоятелен, неконфронтационен участник, който е задоволително мощен, с цел да избегне заемането на страна или да се оставя на волята на външни сили. В евентуални спорове сред Съединени американски щати и Русия, болшинството от гласоподавателите в съвсем всяка страна биха предпочели Европейски Съюз да остане безпристрастен.

Разпространеното мнение, което се споделя и от доста политици, че повишаването на националистическите настроения в гласоподавателите, ще докара по-голяма непоносимост към груповата външна политика на Европейски Съюз, се оказва остаряло. Според анкетите на ЕСВП гласоподавателите в държавите-членки възприемат концепцията за " стратегически суверенитет " - т.е. централизиране на властта в основни области, в случай че Европейски Съюз може да се покаже способен и ефикасен.

Обществеността поддържа концепцията Европейски Съюз да се трансформира в сплотяващ световен артист. Въпреки това разликите сред европейците и определените от тях държавни управления нарастват по въпроси като търговията, бъдещите връзки на Европа със Съединени американски щати и присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз. При такава разлика в мненията съществува риск гласоподавателите да отдръпват поддръжката си за общоевропейски ограничения, която демонстрираха на скорошните избори за Европейски парламент и национални избори.

Европейците одобряват хладно концепцията за разширение на Европейски Съюз, като гласоподавателите в страни като Австрия (44%), Дания (37%), Франция (42%), Германия (46%) и Холандия (40%), са враждебно настроени към присъединението на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Само в Румъния, Полша и Испания има поддръжка от над 30% от обществеността за всички тези страни да получат присъединение.

Европейците желаят да видят дейности ориентирани към климатичните промени и миграцията. Повече от половината от обществеността във всяка интервюирана страна - с изключение на Холандия, счита, че изменението на климата би трябвало да бъде сложено като приоритет пред множеството други въпроси. Междувременно европейските гласоподаватели поддържат по-усърдните старания за защита на външните граници на Европейски Съюз, а най-малко половината от гласоподавателите във всяка държава-членка поддържат увеличението на икономическата помощ на разрастващите се страни за попречване на миграцията. Освен това европейците са съгласни, че спорът е главен мотор на миграционните проблеми на континента - гласоподаватели от 12 от 14-те интервюирани страни са на мнение, че Европейски Съюз трябваше да направи повече за справяне с рецесията в Сирия от 2014 година

По отношение на Русия над половината европейски гласоподаватели във всяка страна преглеждат актуалната политика на Европейски Съюз в региона на глобите като обосновано " уравновесена " или незадоволителна - изключение вършат Австрия, Гърция, Словакия. Подкрепата за по-строга политика е най-силна в Полша (55%) и най-слаба в Словакия (19%).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР