Налице е лавина от чудовищни подмени и фалшификации, които се

...
Налице е лавина от чудовищни подмени и фалшификации, които се
Коментари Харесай

Професор Кочева: Налице е лавина от чудовищни подмени и фалшификации в РС Македония

 " Налице е лавина от чудовищни подмени и фалшификации, които се правят в Република Северна Македония. Това е главен методологичен прийом на всички филолози, литератори, публицисти и общественици още от 1944 година, когато се прекодифицира българският литературен език и стартира да се гради македонската модерна норма “. Това сподели пред БНР проф. Анна Кочева от Института по български език към Българска академия на науките във връзка " Бяла книга за езиковия спор с районен съд Македония “. В изданието са разказани редица образци за замяна на истината, измежду тях е и този по какъв начин стихотворението " Не плачи, майко, не тъжи “ на Христо Ботев е " македонска национална ария без създател “. 

По думите на проф. Кочева пред останалите страни постоянно би трябвало да се установи подправянето на културно-историческото завещание и да се приказва за нарушаването на човешките права в РСМ. 

Книгата е частна самодейност и ще бъде преведена на редица европейски езици, разясни още проф. Анна Кочева. 

" Учените постоянно споделяме, че в никакъв случай не предявяваме искания към актуалното съществуване на езика в РСМ, нито към актуалната еднаквост там “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР