На 8 май, Световният ден на Червения кръст и Червения

...
На 8 май, Световният ден на Червения кръст и Червения
Коментари Харесай

Истината в живота - историите зад стереотипите

На 8 май, Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец Българският Червен кръст проведоха второ издание на " Училище за човечност ". 
Събитието даде сцена, на която свободно и въодушевено имаше опция да се приказва по тематики, които нормално се разясняват само анонимно и онлайн като миграцията, дискриминирането, ЛГБТ-културата, хората с увеждания и други В " занятията " се включиха представители на разнообразни уязвими групи – незрящи, мигранти и други, като по този метод гостите съумяха да се допрян до тяхното всекидневие. Сред участниците бяха и представители на управлението на БЧК, на Европейска комисия, на дипломатически задачи, доброволци и други Всички отзиви и истории, споделени по време на " Училище за човечност ", ще бъдат обединени в Малка онлайн книга на хуманността.
Председателят на БЧК акад. Христо Григоров съобщи, че 20 млн. души в 191 страни празнуват 8 май - Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец.
" Днес е един прекрасен ден за международната народна власт. Днес е една проява, че в света има хора, които мислят за хората. Застанали зад концепцията на Анри Дюнан, те са хората, които носят упования и вяра ", съобщи акад. Григоров. Той акцентира, че за всичките тези години БЧК дружно със своите доброволци съумяват да построят огромна къща на положителното, в която всеки човек, който им потребност от помощ, да я получи. Акад. Григоров уточни, че сега няма по-мощна конструкция в страната, която да оказва помощ на хората.
" За разлика от политиците, чието мото е " разделяй и владей ", ние въведохме мотото " обединявай и решавай ". И по тази причина сме толкоз ефикасни – тъй като успяхме да обединим всички в страната. Без да се интересуваме от религиозни и партийни такъми, ние оказваме помощ на всеки, изпаднал в потребност ", каза още той.
Своята поучителна история зад стандартите описаха обособени хора. Най-разтърсващата от тях бе тази на психолога на 35 ОУ в София Калин Гайтанджиев. Той показа случай на грубо измъчвано от татко си момче, което в опит да си отмъсти убива майка си по неточност. Цял град е знаел, че това дете е редовно унизено от татко си, само че никой нищо не е направил.
" Не бъдете безразлични към това което Ви се случва " , прикани Гайтанджиев.
" Стретеотипи постоянно е имало и ще има, само че зависи от хората против стандартите по какъв начин ще се нареждат. " - господин Панчо Карамански – хазаин в мрачен ресторант " Тенебрис ". Г-н Карамански описа по какъв начин макар че е незрящ е спечелил конкурс за диджеи, а сестра му е станала юрист.
" Доста постоянно стандартите са по-силни от потвърдените обстоятелства или това, което ни сочи практиката " , съобщи доктор Радосвета Стаменкова – изпълнителен шеф на Българска Асоциация за фамилно обмисляне и полово здраве.
" Личният образец оказа помощ на доста хора да преодолеят стигмата " сподели госпожа Моника Писанкънева – представител на Фондация " Ресурсен център Билитис ".
" Единственият език, който разбирах бе усмивката на хората ", показа госпожа Лайла Пактиавал – обществен служащ към бежанско-мигрантската работа на БЧК. Лайла идва в страната ни през 2003 година от Афганистан. Тя към този момент владее български и оказва помощ на други хора в тежкото им бягство от страните, където се водят военни спорове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР