Милиони работници започнаха двудневна национална стачка в Индия, за да

...
Милиони работници започнаха двудневна национална стачка в Индия, за да
Коментари Харесай

Национална стачка в Индия

Милиони служащи започнаха двудневна национална стачка в Индия, с цел да изразят недоволството си от икономическата политика на държавното управление и с цел да поддържат настояванията за възстановяване на трудовите права на служащите в индустрията, чиновниците и фермерите, съобщи " Асошиейтед прес ".

Около десетина от синдикатите в страната, организирали стачката, желаят държавното управление да подсигурява универсално социално-осигурително покритие за работещите в този голям безсистемен бранш, да увеличи минималната работна заплата в границите на знаковата си стратегия за отбрана на работните места и да спре приватизацията на държавни банки.

Стачниците желаят също държавното управление да се откаже от желанието си да раздържавява обществени активи.

Според държавното управление на премиера, Нарендра Моди, приватизирането на някои държавни банки ще докара до реформиране в позитивна посока на целия банков бранш, а раздържавяването на някои държавни активи ще обезпечи пари за стимулиране на икономическия напредък.

Индийският синдикален конгрес, един от най-големите профсъюзи в страната, сподели, че чака в стачката да се включат над 200 милиона трудещи се - публично наети и от сивия бранш. Планирани са демонстрации в Делхи, Мумбай и Калкута.

" Бхаратия Маздур Сингх ", значим профсъюз, който обаче е непосредствен до ръководещата Индийска национална партия, отхвърли да се включи в стачката и я разгласи за " политически стимулирана ".

Стачните дейности евентуално ще обиден значими услуги в банковия, транспортния и енергийния бранш в няколко щата. Редица обществени банки, в това число най-голямата банкова институция в Индия, Индийската държавна банка, оповестиха, че банковите им услуги може да бъдат нарушени, тъй като се чака доста техни чиновници да се причислят към стачката.

Индийската стопанска система се съвзе от удара, който ѝ нанесоха първите две години на пандемията. Много работни места обаче бяха изгубени и през декември безработицата доближи 8 %.

Миналата година държавното управление на Моди трябваше да се оправя с огромни фермерски митинги с искане кабинетът да се откаже изцяло от противоречиви закони в земеделския бранш, които беше оповестило за нужни промени.

Протестите на фермерите, които бяха подбудени от опасения, че тези закони ще понижат фрапантно приходите им, продължиха цяла година и принудиха Моди да отстъпи, нещо извънредно за него, тъкмо преди решаващи щатски избори, които в последна сметка партията му завоюва, отбелязва АП, представено от Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР