Лихвените проценти ще останат високи през следващите години, показват новите

...
Лихвените проценти ще останат високи през следващите години, показват новите
Коментари Харесай

По-високи завинаги? Пазарите охлаждат прогнозите за понижения на лихвите

Лихвените проценти ще останат високи през идващите години, демонстрират новите прогнози на финансовите пазари.

Колкото и да се намалят през 2024 година, цените затвърждават мнението, че е малко евентуално да се върне десетилетието на съвсем нулеви лихвени проценти, преобладаващо след международната финансова рецесия, до момента в който инфлационният напън и държавните разноски остават високи, отбелязва Reuters.

Това крие риск за доста обществени и частни кредитополучатели, които са се възползвали от ниските лихвени проценти в предишното и към момента не са усетили цялостното влияние на рекордно бързите нараствания на лихвите от централните банки през последните 2 години.

През последните седмици трейдърите удвоиха залозите за внезапно понижаване на лихвите следващата година, насърчени от забавянето на инфлацията и " миролюбивата " политика на Федералния запас на Съединени американски щати.

Очакванията, че лихвените проценти ще се намалят с най-малко 1,5 процентни пункта в Съединени американски щати и Европа, подтикнаха пазарите на облигации и акции.

Но въпреки да се чака ФЕД да понижи главния си лихвен % до към 3,75% до края на 2024 година, той ще спадне до към 3% едвам в края на 2026 година, а по-късно още веднъж ще се увеличи до към 3,5%, сочат цените на паричния пазар.

Това е в ослепителен контрастност с лихвите, които през по-голямата част от десетилетието след международната финансова рецесия останаха покрай нулата и едвам през 2018 година последователно се покачиха до 2,25%-2,50%.

Лихвените проценти на Европейската централна банка се преглеждат на ниво от към 2% до края на 2026 година, по отношение на 4% сега – понижение, само че надали симптом за връщане към ексцентричния опит с негативни лихвени проценти, следен от 2014 до 2022 г. 

" Това е просто нормализиране на политиката. ", счита Майк Ридъл, старши управител в Allianz Global Investors.

Подобни упования подхождат на сюжет, при който по този начин нареченият " безпристрастен " лихвен %, който нито подтиква, нито забавя икономическия напредък, се е повишил отпреди пандемията, споделят икономисти.

Икономиката на Съединени американски щати, която към този момент заобикаля предстоящата криза в изискванията на нападателно стягане на политиката, също поддържа този мотив.

По-високите инфлационни опасности в резултат на геополитическото напрежение и пренасочването на производството, по-свободната фискална политика и евентуалните усъвършенствания в продуктивността от вида на изкуствения разсъдък са измежду факторите, които могат да покачат неутралния лихвен %, именуван " R-star ".



Графика: Reuters

Макар че е невероятно да се дефинира в действително време, визията за неутралния лихвен % е от основно значение за разбирането на капацитета за напредък на стопанската система и за решението на централната банка какъв брой да понижи лихвените проценти отсега нататък, добавя Reuters.

Въпросът дали неутралният лихвен % се е трансформирал, е обект на доста диспути и не всички са уверени в неговото покачване. От решаващо значение е, че пазарните упования са по-високи от прогнозата на Фед за дълготрайните лихвени проценти от 2,5%, въпреки че няколко политици я дефинираха над 3%.

В еврозоната, ЕЦБ показва безпристрастен лихвен % от към 1,5-2%.

" Скептична съм, че има огромна смяна в R-star ", съобщи някогашният икономист на ФЕД Айдана Апио, в този момент управител във First Eagle Investment Management. Експертът е заинтригуван за какво пазарите правят оценка запазването на високи лихвени проценти, до момента в който доста ограничения за инфлационните упования демонстрират, че би трябвало да се върнат към задачите на централните банки.

Да се реши накъде ще се насочат лихвите през идващите години надалеч не е елементарно и пазарите могат да сбъркат.

Но упованията им оправдават предпазливостта на кредитополучателите, които са привикнали и към момента се възползват от ниските лихви през последните години.

" Това значи, че корпорациите ще би трябвало да рефинансират при рационално, а от време на време и доста по-високи лихвени проценти от тези, които са имали в счетоводните книги през последните пет години ", сподели Патрик Санер, началник на макростратегията в Swiss Re. " В този подтекст средата на по-високи лихви в действителност има много огромно значение, изключително когато става въпрос за корпоративно обмисляне. ", добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР