България и Унгария ще продължат да работят за стабилността и

...
България и Унгария ще продължат да работят за стабилността и
Коментари Харесай

Радев пред Орбан: Войната в Украйна няма да спре с изпращане на още оръжие или войски от НАТО

„ България и Унгария ще продължат да работят за стабилността и мира в Европа и за благосъстоянието на нашите две страни.

Войната в Украйна съставлява най-голямото предизвикателство на фона на възходящите провокации в районен, европейски и интернационален проект и носи най-вече опасности и загуби за нашите страни и никога не трябва да допуснем тя да се разраства.

Необходимо е преустановяване на военните дейности със средствата на дипломацията и търсене на спокойно решение в сходство с интернационалното право. Това няма да се реализира с изпращане в Украйна на още оръжие или войски от страни членки на НАТО “, е декларирал Румен Радев по време на срещата си с премиера Виктор Орбан в Будапеща.

„ Енергийната съгласуваност, която България построи със прилежащите ни страни, както и достъпът до седем терминали за полутечен газ и до газопреносните мрежи на Гърция и Турция, способстват за сигурността и диверсификацията на доставките на Унгария и на други наши сътрудници в Централна и Източна Европа. На срещите ни с премиера Виктор Орбан и с президента Тамаш Шуйок потвърдих готовността на  България да продължи да бъде предвидим и благонадежден сътрудник за преноса и доставките на енергийни запаси към Унгария и страните от района “, увери още българският държавен глава

„ Поздравявам Унгария за идното председателството на Съвета на Европейски Съюз и то в основен за съюза интервал. Заявеният фокус на унгарското председателство за справяне с демографската рецесия е значима тематика както за цяла Европа, по този начин и за България. Уверен съм, че Унгария ще отстоява европейския консенсус, постигнат  през 2022 година за изискванията за започване на договаряния от Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. България и Унгария подкрепят  европейската интеграция на Западните Балкани. За да бъде този развой резистентен и необратим,  е належащо напредъкът по пътя към Европейски Съюз да се основава на личните заслуги и на действителен прогрес в построяването на добросъседски връзки. 

България и Унгария споделят сходни цели и позиции в Европейски Съюз, което е отражение на обичайното ни другарство, доверие и дълбоки културни и исторически връзки. Българската общественост е живият мост, който свързва двете страни. Признателни сме за поддръжката, която унгарската страна оказва за съхраняването на българската просвета и еднаквост на нашето малцинство. Израз на това е и открият през днешния ден в Будапеща взаимно с президента Шуйок съвременен Български учебен и културен център, който ще служи като нравствен дом на сънародниците ни в Унгария “, оповестява още Радев с обява във Facebook страницата си.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР