Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за

...
Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за
Коментари Харесай

Орбан сравни ценовия таван на газа с бира на половин цена в бара

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по " пътна карта " за прекъсване на повишаването на силата.

Предстои обаче да бъдат конкретизирани детайлите, като остават доста различия сред страните членки, разясняват международните организации.

" Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за ограничения за въздържане на цените на силата за семействата и фирмите ", писа ръководителят на Европейския съвет разгласи Шарл Мишел в Twitter.

Той обаче не загатва нищо съответно по деликатния въпрос за вероятно налагане на таван на цената на природния газ.

We have a deal on #energy.

There is a strong and unanimous commitment to act together, as Europeans, to reach three goals:
▪️lower prices
▪️guarantee the security of supply and
▪️continue to work to reduce demand.#EUCOpic.twitter.com/A2KBHJ72FL
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 21, 2022
" Вече имаме доста добра пътна карта ", съобщи на конференция през нощта след края на първия ден от съвещанието председателката на ЕK Урсула фон дер Лайен. Застанал до нея, Шарл Мишел разгласи " съглашение по пакет от ограничения ", които " би трябвало да бъдат пипани по тънък метод ".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предизвести, че в случай че министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз не съумеят да реализират съглашение по дефинитивна версия другата седмица, ще е нужна нова среща на върха.

Планираните ограничения може да бъдат задействани " в края на октомври - началото на ноември ", сподели френският президент Еманюел Макрон. Той посочи, че водачите на 27-те " са изпратили по доста явен метод на пазарите сигнал за (своята) решителност и единение ".

Агенция Франс Прес разяснява, че водачите от Европейски Съюз желаят да показват единение, само че различията по доста въпроси остават и договарянията през идващите седмици се обрисуват сложни.

Двете водещи сили в съюза са на противоположни отзиви за налагането на таван на цените на газа: Германия е срещу, а Франция – за.

Унгарският министър председател Виктор Орбан също отхвърля концепцията с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. " Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма по какъв начин да стане ", написа Орбан в Twitter.

The @EU_Commission’s proposal on the gas price cap is like going to a bar and telling the bartender you want to pay half price for your beer. Not going to happen. Customers can’t reduce energy prices. Only #diversification and #competition can. pic.twitter.com/7auYiZSl9p
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) October 20, 2022
Все отново заключенията, оповестени след края на първия ден от съвещанието, съдържат и някои съответни оферти, показва Агенция Франс Прес. Сред тях да вземем за пример е взаимното пазаруване на природен газ, което по принцип ще бъде на непринуден принцип, само че се планува посредством този механизъм наложително да бъдат запълнени минимум 15% от запасите, нужни за зимата следващата година. Държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз също по този начин приканват за " ускорение на договарянията " с " надеждни снабдители " като Норвегия и Съединени американски щати.

Лидерите на 27-те не съумяха да намерят на практика решения в кратковременен проект, отбелязва Асошиейтед прес.

След продължителни договаряния през първия ден от съвещанието на Европейския съвет, които се проточиха няколко часа след среднощ, някои от огромните страни от съюза остават на разнообразни отзиви по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се разисква като противопоставяне на тактиката на Русия да държи съюза за пленник, като стопира доставките по свое убеждение.

Страните от Европейски Съюз обаче се договориха да продължат да работят за реализиране на компромис въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия по-рано тази седмица.

Преди 3 дни Европейска комисия предложи страните от Европейски Съюз да вземат участие в договаряне на общи доставки на газ. Договаряните по този метод размери не се планува да включват пазаруването на газ от Русия.

Европейска комисия предложи също по този начин да се вкара краткотраен таван на цената на внасяния полутечен газ като последна мярка. Според комисията е нужен прийом за краткотрайна интервенция за ограничение на дневните ценови разлики на силата. Бяха препоръчани и краткотрайни правила за държавната помощ, които да оказват помощ на сдруженията.

Комисията вижда опция за пренасочване на до 40 милиарда евро от бюджета за доближаване за ограничения в поддръжка на жителите и по-малките сдружения, изправени пред високи сметки за сила. Въвеждане на правила за съпричастност, тъй че страните, наранени от усложнения с доставките на газ, да могат да разчитат на поддръжка от останалите в Европейски Съюз също е част от предложенията. Това ще важи изключително за страните, които създават ток от газ. Европейска комисия регистрира, че през август и септември потреблението на газ в Европейски Съюз е спаднало с 15% по отношение на междинните размери за предходните пет години.

Според комисията е допустимо страните от Европейски Съюз да прибягват до краткотрайни ограничения в изключителни случаи, при които да наложат ограничавания на потреблението на газ за несъществени потребности, да вземем за пример за отопление на открити площи и плувни басейни. ЕК предложи страните, когато е належащо, да прекъсват тока на така наречен " мини " за " копаене " на криптовалути. Препоръчва се страните да обмислят използване на данъчни и други ограничавания за тази активност.

Дипломати обаче обясниха, че ограниченията първо би трябвало да бъдат прегледани от специалисти, преди да бъдат утвърдени на политическо ниво. Лидерите от Европейски Съюз упорстват да бъдат взети поради разликите сред обособените страни що се отнася до техните източници на сила.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР