Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на

...
Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на
Коментари Харесай

Олаф Шолц е против използването на германски оръжия от Украйна за обстрел на цели на руска територия

Германският канцлер Олаф Шолц се опълчва на вероятно разширение на военната поддръжка за Украйна от страна на Запада, като съобщи през днешния ден, че не поддържа опцията Киев да употребява немски оръжия за поразяване на цели в Русия, съобщи ДПА, цитирира от Българска телеграфна агенция.

" Имаме ясни правила, контрактувани с Украйна, за оръжейните доставки, които сме направили до момента. И те работят. Поне такава е моята доктрина ", съобщи Шолц на събитие в Берлин, отдадено на 75-годишнината от приемането на немската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с огромен обхват на деяние, като да вземем за пример ракетната установка " Марс II ", която има обхват на деяние над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е неразрешено да употребяват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно изявление за " Ню Йорк Таймс " Зеленски незабавно изиска от съдружниците на Украйна да дадат позволение оръжията да бъдат употребявани за поразяване на съветски артилерийски позиции наоколо до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия единствено благодарение на безпилотни самолети, създадени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер неотдавна стана първият член на ръководещата коалиция в Германия, който обществено поддържа разхлабването на рестриктивните мерки за потребление на западни оръжия от Украйна.

Според обява във в. " Ню Йорк таймс " държавното управление на Съединени американски щати към този момент обмисля да позволи потреблението на западни оръжия за обстрел на цели на съветска територия.

Британският външен министър Дейвид Камерън съобщи по време на неотдавнашното си посещаване в Киев, че Украйна сама би трябвало да реши дали да употребява английски оръжия против позиции в Русия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР