България записа поредно силно участие и спечели четири титли и

...
България записа поредно силно участие и спечели четири титли и
Коментари Харесай

България с 4 титли и общо 9 медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика

България записа следващо мощно присъединяване и завоюва четири трофеи и общо девет медала от 40-о Европейско състезание по художествена гимнастика, което приключи през днешния ден в зала " Ласло Пап " в унгарската столица Будапеща, съобщи Българска телеграфна агенция. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови оценки, като измежду тях са първите места в многобоя при дамите, при ансамблите и в отборната конкуренция. Така те още веднъж потвърдиха, че са водеща мощ в този спорт.

В днешния заключителен ден Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева завоюваха един златен, един сребърен и два бронзови медала. Първа европейска купа на обръч за страната от 1988 година донесе Боряна Калейн. Възпитаничката на Марияна Памукова беше безапелационна в съчетанието си и взе златото. На финала на бухалки тя се окичи с бронза.

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова завоюва сребро на обръч. Възпитаничката на Валентина Иванова записа четвърто място на лента и пето на топка.

Дебютантката на Европейското състезание при дамите Елвира Краснобаева позволи съществени неточности на финала на бухалки и приключи седма, само че на лента сподели своята класа и завоюва бронзовия орден.

Много мощно се показаха самостоятелните гимнастички. Вчера Стилияна Николова завоюва първа безспорна европейска купа, а това оказа помощ на отбора да отбрани и отборното злато.

Ансамбълът на България отбрани безспорната си купа в многобоя. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания нощес. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча извънредно високата оценка от 39.150 точки. На три ленти и две топки българките също играха ужасно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните оценки за втора поредна година.

На финалите през днешния ден българките се класираха четвърти с пет обръча и осми на три ленти и две топки, откакто позволиха съществени неточности при второто си излизане на килима.

Още две оценки за страната ни донесоха девойките Дара Малинова и Магдалена Вълкова, които взеха надлежно сребро на лента и бронз на топка на финалите на обособените уреди, а също така се подредиха четвърти отборно.

Президентът на България Румен Радев се срещна с националния тим на Европейското състезание по художествена гимнастика в Будапеща. Държавният глава дойде в зала " Ласло Пап " за финалите на обособените уреди при дамите, с цел да поддържа българските грации. След това той връчи златното отличие на Боряна Калейн, която стана шампионка на финала на обръч.

Следващата година Европейското състезание по художествена гимнастика ще се организира в Талин (Естония) от 4 до 8 юни.

Снимка: БТА
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР