Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели Гран при на Монако

...
Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели Гран при на Монако
Коментари Харесай

Шарл Льоклер с Ферари спечели Гран при на Монако във Формула 1

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер завоюва Гран при на Монако във Формула 1, като потегли от първа позиция и в нито един миг не даде мотиви да съперниците му, че могат да го изместят от върха. Това бе пета победа в кариерата на Льоклер, като тя е по-специална, защото е вкъщи. През последните 5 години най-хубавото му достижение в Монако бе четвърто място, а три пъти той даже не беше финиширал.

Льоклер даде най-хубаво време - 2:25.14.759 часа. Втори приключи австралийският водач на Макларън Оскар Пиастри, който е на 7,152 секунди зад водача, а трети е вторият водач на Ферари - испанецът Карлос Сайнс, над 7.585 секунди зад Льоклер.

Гран при на Монако, което е осмото съревнование от календара на Формула 1 през сезона, бе прекратено незабавно след старта, откакто стана верижна злополука сред няколко болида. В случая участвата мексиканският водач на Ред Бул Серхио Перес, както и Кевин Магнусен (Дания) и Нико Хюлкенберг (Германия) с Хаас. Тримата излязоха невредими от болидите си, които обаче пострадаха съществено.

Състезанието бе спряно, с цел да се почисти пистата и бе възобновено със същата стартова решетка, като поведе монегаскът Шарл Льоклер с Ферари пред австралиеца Оскар Пиастри с Макларън и втория водач на Ферари Карлос Сайнс (Испания), на който бе позволено да започва трети, макар че спука гума преди случая. На повторния старт не потегли и французинът от Алпин Естебан Окон, чийто болид също пострада при недомислена маневра на водача, довела до случай със съотборника му Пиер Гасли. Окон бе осъден и на идващото съревнование в Канада да тръгне с пет позиции по-назад, защото бе приет за отговорен за злополуката.



По улиците на Монте Карло изпреварванията са доста сложни, на в първите обиколки водачите бяха подредени по стартов ред, като единствено намаляваха разликите между тях.

Първото изпреварване в княжеството бе едвам в 53-ата обиколка и бе дело на финландеца Валтери Ботас със Заубер, който изпревари американеца Лоуган Сърджант (Уилямс) на завоя " Мирабо ".

Малко по-късно канадецът Ланс Строл спука гума на един от шиканите. Той обаче се върна с новите гуми и съумя да изпревари китаеца Чжоу и Сърджант.
Шампионът Макс Ферстапен (Нидерландия) с Ред Бул, който се движеше шести, се засилва към края и понижи разликата от петия Джордж Ръсел с Мерцедес на по-малко от 2 секунди.  

В края на надпреварата Шарл Льоклер форсира темпото и направи сериозна разлика с Оскар Пиастри. Той мина първи, като флага на финала бе размахван от капитана на френския народен тим по футбол Килиан Мбапе.

Емоцията на Льоклер бе невероятна след всичките страдания на тази писта през последните години. " Днес е огромен ден! Просто не мога да опиша какво усещам. Благодарен съм на фамилията ми и на всичките другари, които не спираха да ме поддържат тук ", сподели разчувстваният монегаск след успеха. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР